Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Μάρτιος: Καλό μήνα!

  Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ
ο  ΜΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" 
εύχονται σε συγχωριανούς και φίλους 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
  • Στο Γρεβενίτι έχουμε το έθιμο του Μάρτη, αλλά την κλωστή που βάζουμε στο χέρι την λέμε: "Μαρτίτσιο''. Δεν είναι από τα εθίματα (έτσι κλίνεται στο Γρεβενίτι ¨το έθιμο", ως ανισοσύλλαβο!)  που δίναμε και μεγάλη σημασία, γιατί είναι δύσκολο στο Γρεβενίτι το Μάρτη  να σε κάψει ο ...ήλιος!
  • H  άνοιξη ημερολογιακά "μπαίνει" στις 21 Μαρτίου ...

«Μάρτη» ή «Μαρτιά» ή «Μαρτίτσι»

  • Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά» ή «Μαρτίτσι». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
    Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
    "Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
    Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
    Είναι η συνήθεια να δένουν οι μητέρες στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον λεγόμενο ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα, ώστε να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες. Ο ήλιος το Mάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών. Η μαυρίλα όμως σήμαινε ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα: «Οπόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί». Για να αποτρέψουν την επίδραση του ήλιου λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον «μάρτη», ώστε να προστατεύσει τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο και να μην καούν, δηλαδή μια λινή κλωστή, άσπρη και κόκκινη, στριμμένη.
    Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
    Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία «Μάρτινκα» και στην Αλβανία ως «Βερόρε». Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον «Μάρτη» σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
    Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται «Μαρτενίτσα». Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η «Μαρτενίτσα» λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.
    Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία «Μαρτιζόρ». Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
                                                                                   

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Οι απόγονοι του Χρήστου Σιούλα στον "Τορό του Αγίου Δημητρίου"

Ο Χρήστος Σιούλας, όπως πολλοί Γρεβεντάτες, άφησε νέος το Γρεβενίτι για μια καλύτερη ζωή στην ξελογιάστρα Αθήνα. Δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια σερβιτόρος στο 

το οποίο τώρα έχει μεταφερθεί στη Θεμιστοκλέους. Δεν ξέχασε τον τόπο του και όταν βγήκε στη σύνταξη θέλησε να ευεργετήσει το Γρεβενίτι, που τόσο αγαπούσε. Διέθεσε ένα σεβαστό ποσό για να αναδείξει και να προστατεύσει το χώρο στο "Πάτημα του Αγίου Δημητρίου", απέναντι από την Μανώλα, όπου είχαν οι γονείς του χωράφια και ο ίδιος εργαζόταν σκληρά, όταν μικρός ήταν στο χωριό.  

Το εικόνισμα στο δρόμο προς το: "Ιερό πάτημα του Αγίου Δημητρίου"

Ο χώρος στο "Ιερόν πάτημα" όπως διαμορφώθηκε με δωρεά από τον  αείμνηστο Χρήστο Σιούλα!


Οι απόγονοι του Χρήστου Σιούλα στο "Πάτημα του Αγίου Δημητρίου"-καλοκαίρι του 2016:
Από αριστερά: Μαίρη Σιούλα (κόρη του Χρήστου Σιούλα), εγγονός και εγγονή, Γιάννης Καραδήμας (γαμπρός του Χρ. Σιούλα)  

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΖΑΓΟΡΙ-Δασικοί χάρτες, λαθροθηρία και κλείσιμο μονοπατιού Αγίας Παρασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, το πρόσφατο περιστατικό
 λαθροθηρίας με την εξόντωση 6 αγριόγιδων στο Τσεπέλοβο, αλλά και η πτώση βράχων στην αρχή
 του μονοπατιού στην Αγία Παρασκευή στη χαράδρα του Βίκου, απασχόλησαν διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, στην συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου.Τα θέματα αυτά τέθηκαν κατά την ενημέρωση του Σώματος από τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τις ....παρεμβάσεις των συμβούλων της μειοψηφίας.

Σοβαρά προβλήματα από τους Δασικούς Χάρτες
Σε ότι αφορά του Δασικούς χάρτες ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα
 διαπιστώσεις και επισημάνσεις για το Ζαγόρι, αλλά και για τις παρεμβάσεις από πλευράς
 Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη (και της ΕΝΠΕ) καθώς και Περιφερειακού Συμβουλίου, το
 οποίο ζήτησε εξάμηνη αναστολή για την ανάρτηση που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου.Επίσης 
αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας
 (σχετική ενημερωτική εκδήλωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Γιάννινα) για το μείζον αυτό ζήτημα.Διευκρινίστηκε ότι, ναι μεν οι χάρτες αφορούν τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων και όχι το ιδιοκτησιακό το οποίο θα λυθεί με το Κτηματολόγιο που θα ακολουθήσει (επιπλέον πρόβλημα για τις λεγόμενες «νέες χώρες» όπως είναι η περιοχή μας, αφού δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από την απελευθέρωση και μετά) , αλλά αν χαρακτηριστούν δασικές και δάση οι εκτάσεις που είχαν άλλη χρήση στο παρελθόν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για το Δήμο και για ιδιοκτήτες.
Πρόβλημα δημιουργείται και με τους βοσκοτόπους που αφορούν άμεσα τους κτηνοτρόφους, αν 
χαρακτηρίζονται ως δασικές πολλές από αυτές τις εκτάσεις, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού με βάση αυτούς δίνονται οι επιδοτήσεις. Το θέμα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αρβανίτης, εκπροσωπώντας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ζαγορίου, αλλά και ο Λεωνίδας
 Τσουμάνης εστιάζοντας στις αλπικές εκτάσεις που αποτελούν βοσκότοπους ζητώντας να διευκρινιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν αποτελούν δασικές ή χορτολιβαδικές. 
Οι Δασικοί Χάρτες, όπως είπε ο Δήμαρχος, στηρίχτηκαν σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960
 συγκρινόμενες με πολύ πιο πρόσφατες με αποτέλεσμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροκτήματα και
 βοσκότοποι που εγκαταλείφθηκαν με το πέρασμα των χρόνων να έχουν τη μορφή δασικών ή δασών.
Επίσης, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος προκύπτει, από την πρώτη «ανάγνωση» των χαρτών, ζήτημα με
 τα όρια των οικισμών, αφού νόμιμα κτίσματα εμφανίζονται εκτός αυτών. Το ίδιο επισήμανε και ο
 δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Τσουμάνης.
Ο κ. Σπύρου, απαντώντας και σε προτάσεις συμβούλων της μειοψηφίας, σημείωσε ότι ο Δήμος θα
 παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνεται επί του θέματος και πρότεινε να γίνει ειδική
 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, ή να
 οργανωθεί συνάντηση με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για
 να ενημερωθούν οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου.
Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων επί όσων περιέχονται στους αναρτημένους Δασικούς 
Χάρτες (μόνο ηλεκτρονικά) ήδη «τρέχει» από σήμερα 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει δυο μήνες, 
ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού θα έχουν περιθώριο μέχρι 15 Μαΐου. Πάντως το κόστος για ενστάσεις είναι υψηλό.

Καταδίκη της εξόντωσης των αγριόγιδων
Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η εξόντωση των έξι αγριόγιδων, που αποτελούν προστατευόμενο
 είδος, στην περιοχή του Τσεπελόβου από λαθροθήρες το πρωί της περασμένης Τρίτης.Το θέμα
 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις του οποίου καταδίκασαν αυτή την ενέργεια που, αφενός εξαφανίζει τα εναπομείναντα αγριόγιδα της Τύμφης και, αφετέρου προσβάλλει την περιοχή τους κατοίκους της. Ιδιαίτερα, δε, τους νομοταγείς κυνηγούς οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία ενδιαφέρονται για  την ύπαρξη και προστασία αυτού του απειλούμενου σπάνιου είδους που κοσμεί την πανίδα της  περιοχής. «Πρόκειται για αρνητική διαφήμιση της περιοχής», είπε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος  προσθέτοντας ότι το αγριόγιδο είναι ένα προστατευόμενο είδος και στο Ζαγόρι ζουν τα περισσότερα εναπομείναντα άτομα. «Δεν πρέπει μόνο να καταδικάσουμε το γεγονός, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι να είναι το τελευταίο κρούσμα», είπε ο κ. Σπύρου και αναφέρθηκε και στις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών που εμπλέκονται στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το περιστατικό καταδίκασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι παρόμοιο δεν είχε συμβεί στο Ζαγόρι, ενώ ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί σε ότι αφορά την προστασία του πανέμορφου αγριόγιδου της περιοχής.

Προέχει η ασφάλεια των επισκεπτώνστο μονοπάτι Αγίας Παρασκευής
Για την πτώση βράχων στην θέση «Ασκηταριά» στην είσοδο του μονοπατιού προς τη χαράδρα
 Βίκου-Αώου, στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το 
Σώμα ως προς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τα βράχια έχουν κλείσει το μονοπάτι και πρώτο  μέλημα είναι η απομάκρυνση και ο έλεγχος από ειδικούς για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα ή μη της διέλευσης.Το πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε με έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου  προς τους αρμόδιους φορείς και άμεσα επιλήφθηκε το καθ΄ ύλην αρμόδιο Δασαρχείο Ιωαννίνων.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος,  αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βρακότας, μετέβησαν άμεσα στο σημείο με στελέχη του Δασαρχείου και εκτίμησαν την κατάσταση.Το Δασαρχείο απαγόρευσε την είσοδο στο  μονοπάτι τοποθετώντας τις γνωστές ταινίες και σχετικές πινακίδες για να ενημερώνονται επισκέπτες. Ο Δήμαρχος συζήτησε το πρόβλημα με τον ηγούμενο της Μονής Σεραφείμ Καχριμάνη, δεδομένου ότι οι βράχοι έπεσαν εντός έκτασης που ανήκει σε αυτή και ζήτησε ήδη από το ΙΓΜΕ να στείλει γεωλόγο για να εξετάσει το φαινόμενο και να αποφανθεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.Πάντως, σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει η απομάκρυνση των βράχων, έργο αρκετά δύσκολο λόγω της έλλειψης πρόσβασης για μηχανήματα. «Είναι σημαντικό για το Δήμο να λυθεί το πρόβλημα γιατί πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν στη θέση «Ασκηταριά» για θέαση», είπε ο Δήμαρχος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου υπενθύμισε στο Σώμα το δυστύχημα που είχε γίνει με θύμα μια επισκέπτρια στο ίδιο μονοπάτι προ ετών, επί Δημαρχίας του και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για αποφυγή ατυχημάτων και αντιμετώπισης του προβλήματος από κάθε αρμόδιο με τη συνδρομή και του Δήμου.Εν κατακλείδι, το Δημοτικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών και ως εκ τούτου η απαγόρευση εισόδου στο μονοπάτι αποτελεί ορθή επιλογή μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

[Η ανάρτηση είναι από EPIRUS GATE]

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Η Λίμνη με τα νούφαρα σε έκθεση φωτογραφίας!

Στην πόλη μας, που πρόσφατα γιόρτασε την 104η επέτειο από την απελευθέρωσή της, λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Τσιούρη, που αποτυπώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία και άλλη ματιά γωνιές της Ελλάδας. Ανάμεσα λοιπόν στις διάσημες παραλίες των Επτανήσων, Πόρτο κατσίκι, Ναυάγιο, κλπ, εκτίθεται η Γρεβεντάτικη λίμνη με τα νούφαρα που εντυπωσιάζει με τη διαύγεια και τα ζεστά της χρώματα. Ζητήσαμε την άδεια από τον φωτογράφο, εξηγώντας τον προορισμό και σας την αποστέλλω, μαζί με τον δημιουργό της και ελάχιστο δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του. Εύχομαι να μοιραστείτε τη συγκίνηση και την έκπληξή μου, έστω κι αν η δική μου φωτογραφία αδικεί το έκθεμα. Να σημειώσω ότι ο υπότιτλος αναφέρει: "Λίμνη Ζορικα. Η λίμνη με τα νούφαρα. Γρεβενιτι Ιωαννίνων." Διάρκεια έκθεσης 15-25 Φεβρουαρίου. Συγχαρητηρια στον καλλιτέχνη και ευχόμαστε πάντα να βλέπει με τον ίδιο αισθαντικό και ζωγραφικό φακό κάθε κρυμμένη ή διάσημη γωνιά του ευλογημένου ετούτου τόπου.       
                                                                                                                   Μάχη Παπαευσταθιου


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη οι δασικοί χάρτες...

Στα θετικά στοιχεία της ύπαρξης των δασικών χαρτών για τη χωροταξική ανάπτυξη και τη διευθέτηση αμφισβητήσεων επικεντρώνει η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου–Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αφενός οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αφετέρου ότι για τις περιοχές που έχουν αναρτηθεί οι χάρτες, λειτουργούν τα Σημεία Υποστήριξης για την εξυπηρέτηση όσων έχουν αντιρρήσεις.


«Η προάσπιση της συνταγματικής προστασίας των δασών, με την επιστημονική και οριστική επίλυση θεμάτων αναφορικά με τη μορφή και τη χρήση γης, τείνει να λάβει τελεσίδικη μορφή, με την πλήρη υλοποίηση του έργου της κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου υποδομής που στοχεύει στη διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος για τις τωρινές και επόμενες γενιές, παρέχοντας αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας περιουσίας και του πολίτη, βάζοντας τέλος στα φαινόμενα αλόγιστης διαχείρισης, καταπάτησης και συρρίκνωσης των δασικών εκτάσεων της χώρας.
Με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών και τη σαφή αποτύπωση των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, θα διευθετηθούν οριστικά οι όποιες περιπτώσεις αμφισβήτησης, αποκτώντας έτσι η χώρα στο σύνολό της ένα οριστικό πλαίσιο χαρτογραφικής αποτύπωσης των εκτάσεων, που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.
Επισημαίνεται ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αφορούν αποκλειστικά τον χαρακτήρα ή τη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στον δασικό χάρτη έκτασης, και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής. Ωστόσο, ο προσδιορισμός και η οριοθέτηση των εκτάσεων θα αποτελούν πλήρες αποδεικτικό στοιχείο σε κάθε διοικητική και δικαστική αρχή.
Στο μεγάλο αυτό εγχείρημα ο ρόλος και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών αλλά και των επιστημονικών φορέων, εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς τα οφέλη από το πέρας της διαδικασίας αυτής θα είναι πολλαπλά για το σύνολο του ελληνικού λαού, την εθνική οικονομία αλλά και τις δασικές υπηρεσίες, επιτρέποντας, παράλληλα, την εφαρμογή ενός σχεδίου χωροταξικής ανάπτυξης στον τόπο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως γίνεται γνωστό, τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), που έχουν συγκροτηθεί με απόφαση του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και λειτουργούν στις περιοχές όπου αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, είναι στελεχωμένα από εξειδικευμένο προσωπικό των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου με τη χρήση νέων τεχνολογιών, κανόνες διαφάνειας και υπευθυνότητα παρέχουν άμεσα τις υπηρεσίες τους σε κάθε ενδιαφερόμενο. Τυχόν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, μπορούν να υποβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και το ελληνικό δημόσιο, οι οικείοι Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού που έχουν έννομο συμφέρον.
 Περισσότερο χρόνο ζητά ο δήμος Β. Τζουμέρκων
Προθεσμία τουλάχιστον ενός χρόνου για αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών, αλλά και λεπτομερή επανεξέτασή τους, ζητά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ελήφθη στη συνεδρίαση της Τρίτης. Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και η επιβεβλημένη ενημέρωση των κατοίκων συζητήθηκαν στο σώμα, με εισηγητή τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει δύο σκέλη. Ζητά αφενός να δοθεί προθεσμία τουλάχιστον ενός χρόνου, ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των δημοτών και δυνατότητα υποβολής εκ μέρους τους τυχόν αντιρρήσεων και μάλιστα ατελώς, αφετέρου να επανεξεταστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι χάρτες που αφορούν τους ορεινούς δήμους. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, «οι μικροί κλήροι έχουν εξαφανιστεί μέσα στην αδρομερή επεξεργασία, που έχει γίνει στους παρόντες χάρτες».

{Η ανάρτηση είναι από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ και ευχαριστούμε πολύ την καλή συγχωριανή Κούλα Χασιώτη, που μας την έστειλε.} 

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Αποκριάτικο γλέντι στο Γρεβενίτι το 1964!

1964: Απόκριες στο στέκι του Νικόλα Κουτρούμπα!
Από αριστερά: Νικόλας Κουτρούμπας, Γιάννης Τσουκάκης, Θανάσης Γαλάνης, Τάκης Δερμάνης, Στάθης Γκάνιος, Τάσιος Θεοδωρίκας και Τάσιος Βουγάνης

[Από το αρχείο του Γιώργου Δερμάνη, τον οποίο πολύ ευχαριστούμε!]

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Το Γρεβενίτι των ποιητών: Βίκυ Δερμάνη

Βίκυ Δερμάνη, κόρη του Φάνη και της Σοφίας Δερμάνη. Με ρίζες γερές απ’ το Γρεβενίτι από την πλευρά του πατέρα της και από την Μικρά Ασία από την πλευρά της μητέρας της, γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Έχει εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές:

"Πάνε χρόνια που σαν αγρίμι", 2009 Εκδόσεις ΑΩ, 
"Λέξεις βρύα της ψυχής", 2010, Εκδόσεις ΑΩ, 
"Με μια φλόγα όπως πάντα", 2012, εκδόσεις ΑΩ, 
"Πικροί ως άψινθος καρποί", 2013, εκδόσεις ΑΩ, 
"Έρωτας κραταιός ως θάνατος", 2014, εκδόσεις ΑΩ,
"Ο πόνος μαύρος σκύλος π’ αλυχτά", 2016, εκδόσεις ΑΩ.


Οι σιωπηλοί

Οι σιωπηλοί των φλήναφων καιρών
το παυσίλυπο λευκό ενδυθέντες
των αειθαλών κι ωραίων αγαλμάτων
των αγαλμάτων του εμπύρετου χρόνου
που κλονίζεται και γκρεμίζεται
όταν σιγεί το παθιασμένο σώμα

πόσο βαθιά φιλά η σιωπή τους
όταν ανθοφορούν τα χέρια τους
όταν όνειρα τα χέρια ζωγραφίζουν
σε τοπίο διαυγές και θερμό
όταν τα χέρια ροδαμίζουν αρώματα
σε ζώντων και διαφευγόντων τοπία
                                      πόσο βαθιά φιλά η σιωπή τους


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Oργή στο Ζαγόρι από την ανάρτηση των δασικών χαρτών!

Τραγικές είναι οι διαπιστώσεις που γίνονται καθημερινά, με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών... Οι κάτοικοι σε πολλά χωριά του Ζαγορίου, τραβάνε στην κυριολεξία τα μαλλιά τους, καθώς διαπιστώνουν ότι οι μικρές ιδιοκτησίες που διαθέτουν, αποτελούν πλέον δάση ή δασικές εκτάσεις.
Είναι τα χωράφια που καλλιεργούν όσοι έμειναν στα χωριά ή κάποιοι που επέστρεψαν στα χρόνια της κρίσης. Στα χωράφια, που μεταξύ των άλλων, παράγονται οι περίφημοι γίγαντες Ζαγορίου.
Τώρα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ενστάσεις. Πέρα όμως από το οικονομικό κόστος που αυτές συνεπάγονται, σε πολλές περιπτώσεις, ανακύπτει και ένα ακόμη ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.
Πρόκειται για τους κατοίκους στα μαρτυρικά χωριά αλλά και σε όσα κάηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα καθώς οι τίτλοι ιδιοκτησίας ή άλλα έγγραφα που τους κατοχύρωναν είχαν χαθεί για πάντα.
Και τώρα βρίσκονται ξεκρέμαστοι, χωρίς να ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να περισώσουν τα αγροτεμάχια τους...

[H ανάρτηση είναι από ΕpirusPost.gr  και ευχαριστούμε πολύ την καλή συγχωριανή Κούλα Χασιώτη, που μας την έστειλε.]

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Νέα από το Γρεβενίτι!

Το χάσκαρο...
Από το περσινό τσιμπούσι!



  • Γλεντάκι μετά την εκκλησία, την Κυριακή των Απόκρεω, θα διοργανώσει ο ΜΑΣ στο "ΠΕΤΡΙΔΕΙΟ" ! Καλή διασκέδαση και πάντα τέτοια...

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ! (Τι να γράψεις ...)

  • Καλά νέα ακούγονται για το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ στο Γρεβενίτι και ελπίζω σύντομα να μάθουμε ότι γίνονται έργα ...
  • Σε επικοινωνία που είχε το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" με τον Δήμαρχο Ζαγορίου ενημερώθηκε ότι το ύποπτο μέρος για ναρκοπέδιο έχει περιφραχτεί από την 8η Μεραρχία και σύντομα, κατά προτεραιότητα, θα γίνουν εργασίες!
  • Βασικός στους αγώνες της skoda Ξάνθης αγωνίζεται,ο έχων ρίζες και από το Γρεβενίτι, Παναγιώτης Τριάδης. 
Μπράβο, Παναγιώτη! Και σε ανώτερα ...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΙ & ΛΙΑΣΚΟΒΕΤΣΙ

Γρεβενίτι!
 Δημοσιεύουμε απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Βακατσά «Η αγροτική ιδιοκτησία 1913-1918 στο Νομό Ιωαννίνων (Τμήματα Τσαρκοβίτσας – Μαλακασίου – Ζαγορίου)» που εξέδωσε η Φιλοσοφική Σχολή – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2007-2008  και αναφέρεται στα χωριά Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι και Λιασκοβέτσι.

Βορειοανατολικά του Καλωτά, εντοπίζεται το χωριό Γρεβενίτι, σε ορεινή περιοχή, κοντά στην αριστερή όχθη του Βάρδα, παραπόταμου του Αράχθου. Αυτό δεν αποτελούσε τσιφλίκι, ήταν ιδιοκτησία των κατοίκων του, οι οποίοι κατείχαν αγρούς και λειβάδια στην περιφέρεια.
Το 1912 η τουρκική κυβέρνηση εκμίσθωσε τη δεκάτη των πρώιμων προϊόντων του χωριού στον Χριστόδουλο Εξάρχου, από το γειτονικό Δρεστενίκο Ζαγορίου. Τα προϊόντα αυτά ήταν κυρίως δημητριακά και σταφύλια. Όπως ανέφερε ο Εξάρχου, το Γρεβενίτι δεν υπέστη ζημιές στον πόλεμο του 1912-13 και οι κάτοικοί του συνέλεξαν και αποθήκευσαν όλα τα προϊόντα, όμως, η κοινότητα αρνήθηκε να του καταβάλει τη δεκάτη. Η διοίκηση σύστησε την όσο το δυνατόν συμβιβαστική λύση της διαφοράς και ο αστυνομικός σταθμάρχης του Τσεπελόβου, που μετέβη επιτόπου, σύστησε στους χωρικούς να αποτίσουν τη δεκάτη στον μισθωτή (1913). Όμως οι χωρικοί ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο δημόσιο και φόρο για τα αιγοπρόβατα. Για το 1916 εκκρεμούσαν 158 εντάλματα πληρωμής φόρου κατά των κατοίκων του Γρεβενιτίου. Η κοινότητα, με επικεφαλής τον πάρεδρο Ιωάννη Χ. Σαχίνη και τον σύμβουλο Χ. Γ. Βλέτσα, ανέφερε στη διοίκηση ότι δεν πήγε εισπράκτορας του φόρου και πως καθένας χωρικός είχε μία ή δύο γίδες και δεν ήταν δυνατό να μεταβεί στα Ιωάννινα να πληρώσει φόρο για τόσο λίγα ζώα. Ζήτησαν μάλιστα να απαλλαγούν από τον πρόσθετο φόρο, που τους επιβλήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης, και να πληρώσουν τον κανονικό – πράγμα που έγινε (1917).

Φλαμπουράρι!
Βορειοδυτικά από το Γρεβενίτι και σε ορεινό έδαφος είναι χτισμένο το Φλαμπουράρι, επίσης ελευθεροχώρι.
Στην περιφέρεια του χωριού, στη θέση «Άσπρα Λιθάρια» υπήρχε δάσος που ήταν κοινοτικό. Η κοινότητα Φλαμπουραρίου με ιδιωτικό συμφωνητικό εκμίσθωσε το δάσος για υλοτόμηση στους Γεώργιο και Δημοσθένη Νώλα από το Βωβούσα (1 Νοεμ. 1909) για τριετία αντί δρχ. 273,60. Η μίσθωση έληξε την 1η Φεβρ. 1912, όμως οι ενοικιαστές δεν παρέδωσαν το μίσθιο, ούτε ύστερα συμμορφώθηκαν στις διαμαρτυρίες της κοινότητας, αλλά εξακολουθούσαν να το εκμεταλλεύονται μέχρι το καλοκαίρι του 1913. Επιπλέον από 1η Δεκ. 1912 δεν κατέβαλαν το μίσθωμα – αυτό γινόταν με εξαμηνιαίες δόσεις. Ως εκτούτου, η κοινότητα Φλαμπουραρίου, εκπροσωπούμενη από τους πληρεξούσιους Αθαν. Κίλα, Διογένη και Ιωάν. Καραγεώργη, ζήτησε την άμεση και βίαιη έξωση των ενοικιαστών από το δάσος. Το ειρηνοδικείο απέρριψε την αγωγή περί έξωσης, επειδή στο μισθωτήριο συμβόλαιο (με μίσθωμα 12 οθ. Λίρες) υπήρχε ο όρος ότι, εάν οι ενοικιαστές εμποδίζονταν στην εργασία τους από την κυβέρνηση, τότε η κοινότητα δεν θα απαιτούσε ενοίκιο. Πράγματι η οθωμ. κυβέρνηση με δημοπρασία στις 29 Οκτ. 1911 είχε εκμισθώσει στον Δημοσθ. Νώλα το δάσος αντί 8.000 γρ., αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματα της κοινότητας. Συνεπώς οι εναγόμενοι εμποδίστηκαν σύμφωνα με τον όρο του συμβολαίου (Ιούλ. 1913).

Λεπτοκαρυά  Ζαγορίου
Στα νοτιοδυτικά του Φλαμπουραρίου εντοπίζεται το Λιασκοβέτσι, χωριό ελεύθερο, χτισμένο σε ορεινή περιοχή.

Η κοινότητα νεμόταν από πολύ παλαιά, πλέον των 30 ετών, δάσος στην περιφέρεια του χωριού γνωστό με την ονομασία «Βαρέγκα», που εκτεινόταν σε περίπου 2.000 στρ. Ως όρια είχε το δάσος Τσίπιανη (Γρεβενιτίου), τις θέσεις Ντάκωνα, Πλακανήθρα και τον αγρό του Χριστόδ. Τσέτση. Το χόρτο του δάσους εκμισθώνονταν σε τρίτους, ενώ οι κάτοικοι του χωριού υλοτομούσαν εκεί, δηλ. η κοινότητα ασκούσε όλες τις πράξεις διακατοχής ως ιδιοκτήτρια. Τον Οκτ. 1913 το δημόσιο με εργάτες άρχισε να υλοτομεί την περιοχή, μεταβάλλοντας τη φύση του δάσους και προκαλώντας κίνδυνο βιαιοπραγιών. Ο πάρεδρος του χωριού Γεώρ. Τσιοστίδης και οι σύμβουλοι Δημ. Παρλαπάς και Βασ. Παπακώστας προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά του δημοσίου, το οποίο εκπροσωπούνταν από τον Γεν. Διοικητή Ηπείρου, τον οικ. επίτροπο Ιωαννίνων με παρόντα πληρεξούσιο τον Κ. Δαμιανό, επιθεωρητή δασών. Οι ενάγοντες ζήτησαν την απομάκρυνση των αντιδίκων και την απαγόρευση των διακατοχικών πράξεων με απειλή χρημ. ποινής 15.000 δρχ. Το ειρηνοδικείο δέχτηκε την αγωγή, επειδή μεταξύ άλλων σύμφωνα με τους οθ. Νόμους (περί γαιών άρθρο 91 και περί δασών άρθρο 25), «εάν αποκλειστικόν δικαίωμα κυριότητος υπέρ ορισμένου ατόμου επί δάσους δεν δύναται να υπάρξει άνευ τίτλου, δύναται να δημιουργηθεί διά της αμνημονεύτου παραγραφής δικαίωμα κοινοχρησίας υπέρ των κατοίκων ορισμένης κώμης ή χωρίου παριλαμβάνον την εξουσίαν της ξυλεύσεως ου μόνον χάριν των οικιακών αυτών αναγκών, αλλά και προς εμπορίαν έτι, …ουδενός εν αυτοίς αναγραφομένου περιορισμού εν τω τρόπω της ωφελείας». Ως εκ τούτου επιδίκασε προσωρινά τη νομή στην κοινότητα, απαγόρευσε στο δημόσιο τη διατάραξη στο δάσος και το καταδίκασε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα (Οκτ. 1913)."

[Aναδημοσίευση από τον "Παλμό των Μηλιωτάδων"] 

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

"Πίτα του Ηπειρώτη 2017"






Αφίσα της ''Πίτα του Ηπειρώτη 2017'' 

Kυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, 


ώρα 10.00' το πρωί, 

στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο αρχιμάγειρας του Βενιζέλου ήταν από το Γρεβενίτι!

1935: Στην αυλή του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου
Όρθιος αριστερά ο Βασίλης Γεωργίου Δερμάνης, αρχιμάγειρας της οικογένειας
Μετά το αποτυχημένο κίνημα του Βενιζέλου το Μάρτη του '35 θα τον ακολουθήσει στην αυτοεξορία του στο Παρίσι!

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Γιώργου Δερμάνη και τον ευχαριστούμε πολύ!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

To Ημερολόγιο του ΜΑΣ...




Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ θέλοντας να βοηθήσει τον ΜΑΣ, ανέλαβε να διαθέσει-αντί 7€ το ένα - τριάντα ημερολόγια. Έχουν διατεθεί τα δεκαπέντε και έχουν απομείνει άλλα  τόσα. Όποιος συγχωριανός θέλει να ενισχύσει τον ΜΑΣ,  μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας ή να στείλει email στο "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" να κρατηθεί το ημερολόγιο και να το παραλάβει στη Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας στις 19 Μαρτίου 2017. 
  • Η  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ συγχαίρει τον ΜΑΣ για το καλαίσθητο ημερολόγιο και συγχαίρει-ευχαριστεί τους: 
  • Γιάννη Λαγό (σύζυγος της Ευρυδίκης Τζώρτζη) για τις πολύ ωραίες φωτογραφίες
  • Παπαευσταθίου Ανδρομάχη  για τα κείμενα και την επιμέλεια
  • Τυπογραφείο Αφοί Καμηνά  για την καλλιτεχνική επιμέλεια


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Από την κοπή της πίτας των Ζαγορισίων

Στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, η Ένωση των Ζαγορισίων Αττικής έκοψε την πίτα του Ζαγορίσιου.
Δυστυχώς, η προσέλευση ήταν μικρή, αν ληφθεί  υπόψη ότι το Ζαγόρι έχει 46 χωριά.
Οι Γρεβεντάτες, μέλη της Αδελφότητας  Γρεβενιτίου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήταν η  πιο έντονη παρουσία στην εκδήλωση.

Γρεβεντάτες προσέρχονται στην εκδήλωση.
Από αριστερά: Χρήστος Μπέλος, σύζυγος Στάθη Κουλούρη, Πατήρ Χριστόδουλος Δεληγιάννης, Στάθης Κουλούρης
Δημήτρης Λιοδάκης, Βίκυ Δερμάνη, Χρήστος Τσαλίκης  προσέρχονται στην εκδήλωση...
Έντονη η παρουσία του Γρεβενιτίου...
και άλλοι Γρεβεντάτες ...

Πολλοί Γρεβεντάτες! (Φωτό: Χρήστος Τσαλίκης)

Στο βήμα η φιλόλογος και ποιητής Ελένη Σκούρτη στην  πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα: "Η λογιοσύνη του Ζαγορίου"!
  • Το φλουρί  "έπεσε" στο Δημήτρη Βέρο και του ευχόμαστε: Με υγεία και ευτυχία το 2017
Και του χρόνου ... περισσότεροι!

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Nα μην ξεχάσω για αύριο Κυριακή 5/2/17: «Το κόψιμο της πίτας του Ζαγορίσιου».

   Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ συμμετέχει στην 
κοπή της πίτας της Ένωσης των Ζαγορισίων Αττικής.
 Σας περιμένουμε ...
ΤΟ  Δ. Σ. της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ
                                                                     
 H Ένωση Ζ αγορισίων Αττικής κόβει την πίτα της,
 τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10.30' πρωινή,
 στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής 
στο Χαλάνδρι, οδός Ριζάρι 1.

Πρόσκληση

Το Δ.Σ. της ΄Ενωσης των Ζαγορισίων της Αττικής, καλεί τα μέλη της, του Ζαγορίσιους και τους φίλους του Ζαγορίου να τιμήσουν με την παρουσία τους την ετήσια εορταστική εκδήλωση της Ένωσης:
«Το κόψιμο της πίτας του Ζαγορίσιου»

Η εκδήλωση θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Κυριακή, στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι, οδός Ριζάρι 1, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
09.00: Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
10.30 – 11.30: Προσφορά καφέ – αναψυκτικού, κόψιμο βασιλόπιτας
11.30: Ομιλία από την φιλόλογο – ποιήτρια κυρία Ελένη Σκούρτη, Έφορο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της ένωσης με θέμα: «Η λογιοσύνη των Ζαγορίσιων».
12.30: Προσφορά κεράσματος από την Ένωση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    
          Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας
      Γεώργιος Τσουμάνης                                                          Αθανάσιος Παλιάτσος
ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ
ΓΕΡΑΝΙΟΥ 41 ΤΚ. 104 31
ΤΗΛ. FAX 210 5246809

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αποφάσεις του Δ.Σ. της Αδελφότητας Γρεβενιτίου στις 22/1/2017

    Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ  συμμετείχαν και οι καλοί συγχωριανοί
  Πατήρ Χρήστος Δεληγιάννης  και Κωνσταντίνος Πατίκος,
οι οποίοι με τις προτάσεις τους βοήθησαν στις αποφάσεις του  Δ.Σ.