Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα από το Γρεβενίτι!

Επισκευή στη στέγη του ναού στο Μεσοχώρι...
Φωτό: Χρήστος Τσουκάκης

Η  στέγη του Ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου, δυστυχώς, παρουσίασε φθορές. Με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Όπως  με ενημέρωσε ο ταμίας της Εκ. Επιτροπής και καλός συγχωριανός Χρήστος Τσουκάκης,  πρέπει και το υπόλοιπο μέρος της στέγης σταδιακά να επισκευαστεί.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και κυρίως θα τακτοποιηθεί το βορινό μέρος, το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα.

  • Σώθηκε η Λίμνη με τα νούφαρα!

α
                                                 Το ρέμα της  Ζορίκας, απειλή για τη Λίμνη...
Στο τέλος βρίσκονται οι εργασίες στήριξης του πρανούς, κάτω από τη Λίμνη με τα νούφαρα.   Το πρανές είχε "φαγωθεί" από το ρέμα της Ζορίκας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Λίμνη. 
Έτσι, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτό το αξεπέραστης ομορφιάς φυσικό τοπίο!

   Η Λίμνη με τα Νούφαρα κοντά στο Γρεβενίτι!

         Τσεκούρι (λιάτα) και αυτοσχέδιο μέτρο στο Δασικό  Συνεταιρισμό Γρεβενιτίου...
  • Προς το τέλος βρίσκονται οι εργασίες του Δασ. Συν. Γρεβενιτίου. Απομένει ακόμη η υλοτομία μιας συστάδας πεύκου με περίπου 300 κυβικά. 
Ας ευχηθούμε να βοηθήσει ο καιρός και οι συγχωριανοί μας χωρίς απρόοπτα και με καλά οικονομικά αποτελέσματα να τελειώσουν τις εργασίες.
  • "ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ"


Τσίπουρα 2015...
Για τις 5 Νοεμβρίου 2016 προγραμματίζει ¨ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ" ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου, όπως με ενημέρωσε η Πρόεδρος  κ.  Νίκη Θεοδωρίκα!
Λεπτομέρειες προσεχώς...





Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η θέση του ΚΚΕ για το νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς


Επειδή στους Γρεβεντάτες και φίλους αρέσει να ενημερώνονται για όλες τις 

απόψεις, το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" δημοσιεύει τη θέση του ΚΚΕ για το νόμο που 

ψηφίστηκε για τους  δασικούς συνεταιρισμούς. 

Την ανάρτηση μάς έστειλε ο Σπύρος Υφαντής, εγγονός του αείμνηστου 

Ευσταθίου Μπίρμπου, και τον ευχαριστούμε.  

Στο δρόμο προς το Φλαμπουράρι!

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μετατρέπει τους δασικούς συνεταιρισμούς σε εμπορικές επιχειρήσεις
Η ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου συνολικά της διαχείρισης των κρατικών δασών από εμπορικές επιχειρήσεις, που κατ' όνομα θα λέγονται δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις, προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που από την περασμένη Πέμπτη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το στίγμα του νομοσχεδίου δίνεται κιόλας από το άρθρο 1, όπου προβλέπεται ότι οι Δασικές Συνεταιρικές Οργανώσεις (ΔΑΣΟ) διαχωρίζονται στο εξής σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, οι οποίες θα ονομάζονται Δασικές Συνεταιριστικές Ενώσεις (ΔΑΣΕ). Οι δεύτερες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται, πέρα από τις «δασικές εργασίες», και στη «διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση δασικών προϊόντων». Στο άρθρο 42 προβλέπονται κίνητρα συγχώνευσης συνολικά των ΔΑΣΟ, κάτι που φέρνει τη σταδιακή μετατροπή τους σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ προβλέπονται επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Οπως ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ,Νίκος Μωραΐτης, δηλώνοντας εξαρχής ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, σκοπός της συγκυβέρνησης είναι «η μετατροπή των δασικών συνεταιρισμών σε εμπορικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις», οι οποίες θα έχουν στα χέρια τους ολόκληρο το δασικό αντικείμενο.
«Τι οργανώσεις άραγε θα είναι αυτές», σημείωσε, «που θα εμπορεύονται δασικά προϊόντα; Θα δημιουργούν π.χ. εργοστάσια μεταποίησης ξυλείας, στα οποία θα εργάζονται εργάτες, με μορφές απασχόλησης που θα τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, που θα απαξιώνεται η εργατική δύναμη, που θα πρωτεύει το κέρδος, το οποίο θα το βαφτίζουν οι συνεταιρισμοί "αναγκαιότητα" για την επιβίωσή τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12;». Παράλληλα, σημείωσε ότι απεμπολείται και η «βασική ευθύνη προστασίας και διαχείρισης των κρατικών δασικών οικοσυστημάτων από τις δασικές υπηρεσίες».
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως έναν «ακόμα κρίκο στην πολιτική για τα δάση, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα τα παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεχίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι ο μανδύας για να συγκαλύψει αυτή την αγροτική πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης, που κινείται στις κατευθύνσεις υλοποίησης της δασικής πολιτικής της ΕΕ στη "Στρατηγική Ευρώπη 2020", που είναι ενταγμένη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη» που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
«Για το ΚΚΕ», τόνισε, «τα δάση είναι η κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία. Η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους και η προστασία τους δεν εξασφαλίζεται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, δηλαδή στο κυνήγι του κέρδους. Γι' αυτό, άλλωστε, όταν η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων το επιτάσσει, τα δάση γίνονται οικόπεδα, οικισμοί, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή αλλάζουν χαρακτήρα και προορισμό».
Η ΝΔ υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με τον εισηγητή της Ν. Μηταράκη να το χαρακτηρίζει θετικό και «συνέχεια του εγχειρήματος» των κυβερνήσεων της ΝΔ. Υπερψήφισε και το Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου, η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν.
                                                                                            
                                                                                            ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς!


Το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής του (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Βόντινας, συνταξιούχος πλέον,  και ο Κώστας Κατσίκης δύο ... κολόνες
 του Δασικού Συνεταιρισμού Γρεβενιτίου!

  •  Όπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, με το νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς κλείνει ένας φαύλος κύκλος που ξεκίνησε για ιστορικούς λόγους, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν η πολιτική πρακτική της εποχής ήταν να φέρνει τον κόσμο στο κέντρο, επειδή φοβόταν τους ορεσίβιους πληθυσμούς και τους οδήγησε στην εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην γίνονται, πλέον, στα ορεινά δημόσιες επενδύσεις και όσοι πολίτες ήθελαν να παραμείνουν άλλαζαν επάγγελμα και τα βοσκοτόπια γέμιζαν δέντρα, χάθηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι άνθρωποι έχασαν την αρμονική τους σχέση με τη φύση.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γάμος έγινε!


Ο Λάμπρος Μαζανίτης, γιος του Δημήτρη Μαζανίτη, παντρεύτηκε την καλή του, Γιώτα Διαμάντη.

Ο  ΜΑΣ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχονται στους νεόνυμφους να ζήσουν ευτυχισμένοι.   

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Απεβίωσε το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου 2016 , ο συγχωριανός μας Δημήτριος Μαλάμης, πρώτος υιός του Ιωάννου και της Ζωίτσας και αδελφός του Μιχαήλ Μαλάμη. Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1932 στο χωριό μας και ύστερα από τα ολοκαυτώματα του χωριού μας από τον Γερμανό κατακτητή έφυγε, μεγάλωσε στα Ιωάννινα, σπούδασε στην Σχολή Υπαξιωματικών και ως Αντισυνταγματάρχης ευδοκίμως τελείωσε την σταδιοδρομία του. Βασικός σταθμός της στρατιωτικής του υπηρεσίας στην Πατρίδα μας ήταν και η συμμετοχή του στον πόλεμο της Κορέας. Νυμφεύθηκε στην Χαλκίδα, απέκτησε  τρεις κόρες και έξι εγγόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες μια από τις σημαντικές και πολυποίκιλες ασχολίες του ήταν να οργανώσει ο ίδιος 14 προσκυνηματικά ταξίδια στο Περιβόλι της Παναγίας το Άγιον Όρος που τόσο αγάπησε.  Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί στον Ι.Ν.των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00.

Θείε μου, Τάκη, ο Θεός να σε αναπαύει εν Χώρα Ζώντων και Αγίων  με τις πρεσβείες της Παναγίας μας και όλων των Αγίων.
                                                                                      Γιάννης Μαλάμης

Ο ΜΑΣ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν στους οικείους και τους συγγενείς του τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Επίσης, το  "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" ζητά την κατανόηση  των συγχωριανών, για την μη έγκαιρη δημοσίευση, αν και ο ανιψιός του  Γιάννης Μαλάμης μάς έστειλε έγκαιρα την είδηση! 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Καλό φθινόπωρο ή χινόπωρο που έλεγε η ... γιαγιά μου!

Φθινοπωρινό Γρεβενίτι!

Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου στις 17:21 (ώρα Ελλάδας), αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο  (φθίνουν οι οπώρες). Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο Β. ημισφαίριο, όπου βρίσκεται η χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου. Αντίστοιχα στο Ν. ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχεται σε συγχωριανούς και φίλους

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

    και αφιερώνει σε όλους ένα ποίημα. 

"Ένα ποίημα τα λέει όλα" , Ανανίας

Το φθινόπωρο

Φεύγουν πια τα χελιδόνια
κρύωσε ο καιρός,
πέφτουν φύλλ' από τα κλώνια
στο χαντάκι μαζευτήκαν
κίτρινος σωρός.

Τέλειωσε τον τρύγο τώρα
πια κι ο αμπελουργός
κι ήρθε η ευλογημένη ώρα
που θα σπείρει στο  χωράφι
στάρι ο γεωργός.

                                                     Στέλιος Σπεράντσας
                                                     (από το Αναγνωστικό Β' Δημοτικού 1954)


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

«Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα» στο Τσάι στη Σαχάρα, με την συμμετοχή του εκ Γρεβενιτίου...!

«Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα» στο Τσάι στη Σαχάρα



















Η παράσταση «Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα», που ξεκίνησε την πορεία της το 2010 και παίχτηκε συνεχόμενα μέχρι το 2015, σε κείμενο Άγγελου Ανδρεόπουλου  και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, επανέρχεται στο θέατρο «Τσάι στη Σαχάρα», από τηνΚυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:

Για τον Αττίκ... Θα μπορούσαμε να πούμε ένα σωρό ανέκδοτα για τη ζωή του, άλλα διασκεδαστικά, άλλα μελαγχολικά, πάντα με τη σφραγίδα μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας. Ή πάλι θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τα τραγούδια του, τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, τραγούδια που επανέρχονται και στα οποία επανερχόμαστε κι εμείς όταν έχουμε ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τον «μελωδικό» εαυτό μας. Όμως ο Αττίκ είναι (όχι «ήταν») πέρα από τη ζωή του, πέρα κι απ' το έργο του ακόμα. Είναι η επιτομή τού καλλιτέχνη, η προσωποποίηση τού ερμηνευτή μπροστά στο κοινό του - ΕΣΕΙΣ ζητάτε ΕΓΩ να σας πω. Ο Αττίκ είναι το γλυκό κομμάτι τού εαυτού μας, έξω από εποχές, μόδες και μουσικά είδη. Δεν είναι τυχαίο πως η γκάμα των θαυμαστών του έπιανε από τους λόγιους της κλασσικής μέχρι τον ρεμπέτη ΓιάννηΠαπαϊωάννου . Ο Αττίκ είναι ο Παλιός Πρόγονος τού καλού τραγουδιού μέχρι τις μέρες μας, είτε αυτό υπογράφεται από τον Χαιρόπουλο και τον Γιαννίδη, τον Σπανό ή τον Χατζηνάσιο, ακόμα και τον Φάμελλο ή τον Vassiliko. Κλείνω απευθυνόμενος στον Παλιό Πρόγονο για να του πω μέσω αυτού τού θεατρικού τρία πράγματα: Σ' ευχαριστούμε, σ' αγαπούμε, τραγούδα μας!

Έτσι λοιπόν… με φόντο και αφορμή την ταινία για τη ζωή του Κλέωνα Τριανταφύλλου, παρακολουθούμε όλη τη διαδρομή του Αττίκ, επισκεπτόμαστε τη θρυλική Μάντρα, τραγουδάμε παρέα με τη Δανάη, τη Σούρα, τη Μαρίκα και όλες τις γυναίκες που στιγμάτισαν τη ζωή του μεγάλου τραγουδοποιού , με κορυφαία και πρώτη τη μάνα του, παντοτινή και μόνιμη φιγούρα στη ζωή του…

Μια μουσικοχορευτική παράσταση, με ζωντανή μουσική , γιατί… όπως έλεγε και ο Αττίκ «Έκλαψα για να γράψω. Έγραψα για να τραγουδήσω και τραγούδησα για να ζήσω..».

Η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενο Άγγελου Ανδρεόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου.

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Κίκλης, Ελίζα Τζίτζη, Κάτια Τραπελλίδη, Γιάννης Στραπέλης.

Φιλική συμμετοχή: Αννίτα Μαυρομιχάλη

Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 20.15
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων )

Παραστάσεις από την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Τσάι στη Σαχάρα

Λαοδικείας 18 – Ιλίσια ΤΚ 11528

Τηλέφωνο : 2110120936 Fax :2110120937

email : tsai2012saxara@gmail.com 



"ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Μπράβο, Γιάννη! Είμαι βέβαιος ότι έχεις τις ευχές όλων των συγχωριανών και φίλων για καλή πορεία! 
Γιώργο και Δέσποινα Στραπέλη, να τον χαίρεστε και όλοι μαζί να τον καμαρώνουμε!

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

O Mητροπολίτης Ιωαννίνων στο Γρεβενίτι!




Ο Ιερός Ναός στην κατασκήνωση του  "ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ' στο Γρεβενίτι
Σήμερα, Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης  τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της κατασκήνωσης "ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ" ατο Γρεβενίτι, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων  Μαξίμου. Στην λειτουργία παραβρέθηκαν πολλοί συγχωριανοί και επισκέπτες.
                                 

          ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, στις  εορτάζουσες!
  

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Απεβίωσε ένας κοντοχωριανός, θρύλος της Εθνικής Αντίστασης...



Πέθανε σήμερα, Παρασκευή, σε ηλικία 91 

χρόνων ο εκ Τριστένου Φάνης Πασπαλιάρης

αγωνιστής της 

Εθνικής Αντίστασης. 

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα τελεστεί 

αύριο στη 1 μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο.


Στη δίκη των 16 ΕΠΟΝιτών το καλοκαίρι του 

1949 ο Φάνης Πασπαλιάρης ήταν ανάμεσα 

στους τέσσερις που καταδικάσθηκαν σε θάνατο 

από το Έκτακτο Στρατοδικείο Πειραιά.



Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά και, 

στη συνέχεια, στάλθηκε στη Μακρόνησο.

O ΜΑΣ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ 

και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν στους 

οικείους και τους συγγενείς του εκλιπόντος τα 

θερμά τους συλλυπητήρια.


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Πυροσβέστες έσωσαν σκυλάκι στη Λίμνη των Ιωαννίνων, ανάμεσά τους κι ένας Γρεβεντάτης!


Έχουμε δει πολλές φορές τους άνδρες της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Είναι αυτοί που θα βρεθούν πρώτοι σε όλα τα σοβαρά συμβάντα.
Σε πυρκαγιές, σε πλημμύρες, σε απεγκλωβισμούς.
Αυτή τη φορά, η Πυροσβεστική Ιωαννίνων κλήθηκε σε μία διαφορετική επιχείρηση.
Ειδοποιήθηκε ότι στη λίμνη,  είχε πέσει ένα σκυλάκι.Τρομαγμένο δεν μπορούσε να βγει από τα νερά.
Έφτασαν στο σημείο τρεις πυροσβέστες και χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.
Για μία ώρα περίπου και με περίσσευμα επιμονής, πάλευαν να ανασύρουν το ζώο, το οποίο κολυμπούσε προσπαθώντας να βρει διέξοδο.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν τελικά, κοντά στην Κυρά Φροσύνη, να ανασύρουν το αδέσποτο σκυλάκι, αποδεικνύοντας έτσι ότι ξέρουν να δίνουν την μάχη μέχρι τέλους προκειμένου να σώσουν μια ζωή.
Βασίλης Βράστος (εκ Γρεβενιτίου), Δημήτρης Νάτσης και Βασίλης Ρίζος. Είναι οι τρεις πυροσβέστες που έβγαλαν ζωντανό το σκυλί από την λίμνη και το έκαναν με μεγάλη χαρά.
Σημείωση "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Συγχαρητήρια και στους τρεις πυροσβέστες και ιδιαίτερα στον εκ Γρεβενιτίου Βασίλη Βράστο !

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Απεβίωσε ο καλός συγχωριανός Γιώργος Ζήκος.

Ο ΜΑΣ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ  ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν στους οικείους και τους συγγενείς του εκλιπόντος, τα θερμά τους συλλυπητήρια.

[Δυστυχώς, δεν έφτασαν στο "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" άλλες πληροφορίες.]

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Καλή σχολική χρονιά!

Ο  ΜΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ'' εύχονται σε όλους τους μαθητές  

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ιδιαίτερα για τα πρωτάκια από το Γρεβενίτι ή φίλων υπάρχει το βιβλίο του καλού συγχωριανού μας και εκπαιδευτικού Δημήτρη Λιοδάκη και της συζύγου του, επίσης εκπαιδευτικού, Περσεφόνης Παπανικολάου-Λιοδάκη. 




                       Αφιερωμένο σε όλους τους μαθητές

                              Πρώτη μέρα στο σχολειό

                                                 "Τόση βιάση και σπουδή!
                                                  Για πού, πας καλό παιδί;
                                                  Κίνησες νωρίς νωρίς
                                                  και τρεχάτο προχωρείς.

                                                 Στάσου να διασκεδάσεις
                                                 με τις ομορφιές της Πλάσης!
                                                 Κόψε απ΄τα περιβόλια πάλι
                                                 του χινόπωρου τα κάλλη!"
                                       
                                                "Nα σταθώ; Δεν ευκαιρώ,
                                                 γιατί πάω στο φτερό.
                                                 Και πού πάω, να σου πω:
                                                 Στο σχολειό μου π' αγαπώ!" 

                                                                                   Τέλλος Άγρας
                                                                     (Από το Αναγνωστικό Β΄ Δημοτικού 1954)
                                        


Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Πότσια ή Μπότσια; Του Δημήτρη Ράιου


Το εξωκκλήσι της Αγ. Παρασκευής 

Αγαπητέ Γιάννη,

Συνεχίζοντας τη συνεργασία µας και παίρνοντας αφορµή από την πρόσφατη αναφορά της ηλεκτρονικής εφηµερίδας σου στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, θα σταθώ στο τοπωνύµιο Πότσια ή Μπότσια, όπου βρίσκεται το οµώνυµο εξωκκλήσι. 

Τόσο ο Β. Σαχίνης όσο και ο Ι. Παπαβρανούσης το καταγράφουν ως Πότσια, ωστόσο συχνά το ακούµε ως Μπότσια. Ο τελευταίος τύπος θα µπορούσε να προέρχεται είτε από µια ονοµαστική Μπότσια είτε από συµπροφορά της αιτιατικής του ονόµατος Πότσια µε τη βλάχ. πρόθεση n “εις, σε” (n Pόtsia > m Pόtsia > Mpόtsia > Bόtsia) ή το ελληνικό εµπρό- θετο άρθρο στην Πότσα > στηµ Πότσα > στην Μπότσα. Γλωσσολογικά και οι δύο υποθέσεις είναι εξίσου πιθανές. Εποµένως για την ορθή και α- κριβή καταγραφή του τοπωνυµίου – που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναζήτηση της ετυµολογίας, της ερµηνείας και της σχέσης του µε την τοποθεσία στην οποία αναφέρεται – πρέπει να αναζητηθούν άλλα στοιχεία, όπως είναι λ. χ. η παλαιότερη µνεία του τοπωνυµίου σε γραπτές πηγές, η σύνδεσή του µε την περιοχή κ. ά. Ο Β. Σαχίνης σηµειώνει ότι το τοπωνύµιο Πότσια προέρχεται “ίσως εκ του ρουµανικού ρήµατος pocire = παραµορφώνω, <και> δηλοί τον παρα- µορφωµένον, παράλυτον, µατιασµένον, κατηραµένον· πιθανόν ο πρώτος οι- κιστής να ήτο τοιούτος· µε την τοπωνυµίαν ταύτην συγγενεύει και η ονοµασία Βοτσά του γνωστού µοναστηρίου”. Αντίθετα ο Ι. Παπαβρανούσης δεν προτείνει καµία ετυµολογία ή ερµηνεία του ίδιου τοπωνυµίου. Η άποψη του Β. Σαχίνη φαίνεται απίθανη, αφού δεν στηρίζεται σε κανένα γλωσσικό ή ιστορικό στοιχείο. Πρώτα πρώτα το ρουµανικό επίθετο pocit, -ă που παράγεται από το παραπάνω ρήµα, είναι άγνωστο στο χωριό και απέχει πολύ από το τοπωνύµιο Πότσια· ἐπειτα καµιά τοπική παράδοση δεν στηρίζει την απόδοσή του σε κάποιον παραµορφωµένον, παράλυ- τον, µατιασµένον ή κατηραµένον οικιστή! Και τέλος η σηµείωση ότι το όνοµα συγγενεύει µε την ονοµασία της Βοτσάς αποκλείει τη µορφή Πότσια, αφού µε βήτα (β) αποδίδονται στα ελληνικά οι ξένες λέξεις που έ- χουν στη θέση του τον φθόγγο b (µπ). Κατά τα άλλα ο Β. Σαχίνης στηρίχτηκε, όπως φαίνεται, στη σηµείωση του Ι. Λαµπρίδη (Ηπειρωτικά α- γαθοεργήµατα, Ζαγοριακά, 1870, σελ. 76) ότι Ωνοµάσθη δ᾽ούτω (η Μονή Βοτσάς) εκ του µεγάλου και σηµαντικού χωρίου Βοτσάς Β. της Μονής κει- µένου και εξ 800 οικιών συνισταµένου. Και λίγο πιο κάτω προσθέτει ότι η Μπότσια ήταν συνοικία της Βοτσάς. Αυτό σηµαίνει ότι τα ονόµατα Μπότσα (Μπότσια) και Βοτσά όχι µόνον συγγενεύουν, αλλά πρέπει να ταυτί- ζονται και ότι η Βοτσά αποτελεί εξελληνισµό της Μπότσας. Η ασυµφωνία του τονισµού των δύο λέξεων εξηγείται από το διαφορετικό τονικό σύστηµα ελληνικών και βλάχικων. Συνεπώς η ορθή µορφή του τοπωνυµίου πρέπει είναι Μπότσα (Μπότσια όπως την καταγράφει το 1870 ο Λαµπρίδης και απ᾽ όπου προήλθε το εξελληνισµένο όνοµα της Βοτσάς), και όχι Πότσια. Αυτό εξηγεί και το θηλυκό γένος της Βοτσάς που προβληµάτισε ορισµένους γλωσσολόγους. Πράγµατι στα βλάχικα η λέξη bόța (προφ. bόtsa ή bόtsia), “µπουκάλι, σφαιρικό δοχείο”, ελλην. µπότσα “µονάδα µέτρησης υγρών πριν από την εισαγωγή της οθωµανικής οκάς, ίση µε δύο οκάδες” < ιταλ. bozzia, boccia) είναι θηλυκού γένους, γεγονός που αποκλείει την καταγωγή του ονόµατος της Βο(υ)τσάς από το επώνυµο Βο(υ)τσάς < επαγγελµατ. όνοµ. βουτσάς “βαρελάς” < βουτσίον ή βουτζίον “βαρέλι” < βουτίον < βυτίον. Όπως και να έχουν τα πράγµατα, όλες οι παραπάνω συγγενικές βυζαντινές και µεταβυζαντινές λέξεις αναφέρονται σε δοχεία χωρητικότητας για υγρά και κυρίως για κρασί. Το γεγονός τέλος ότι η ευρύτερη περιοχή του Γρεβενιτίου και της Βοτσάς παρήγε (ιδιαίτερα παλιά) σηµαντικές ποσότητες κρασιού εξηγεί εύκολα την παρουσία του τοπωνυµίου Μπότσα (Μπότσια). Ο Κ. Κρυστάλλης σηµειώνει χαρακτηριστικά (Άπαντα, “Οι Βλάχοι της Πίνδου”, σελ. 511) ότι στα τέλη του ΙΘ΄ αιώνα οι αµπελώνες του Γρεβενιτίου απέδιδαν 500 000 οκάδες σταφυλιών, όσας ουδεµία άλλη κώµη όλου του Ζαγορίου παράγει! Όσο για τη θέση του βυζαντινού, κατά τον Λαµπρίδη, οικισµού της Βοτσάς (Μπότσιας) αυτή πρέπει να συµπίπτει (κατά ένα µέρος τουλάχιστον)  µε το σηµερινό Παλιοχώρι, στα ΒΔ του χωριού µας.

["ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Ευχαριστούμε πολύ τον καλό συγχωριανό Δημήτρη Ράιο, γιατί με τις γνώσεις του μάς βοηθά να εισχωρήσουμε και εμείς πιο βαθιά στην ιστορία του Γρεβενιτίου. Ο Δημήτρης Ράιος είναι αξία μεγάλη για το Γρεβενίτι και η συνέχεια του Βράνου Βωζάνη, του Βασιλάκη Σαχίνη, του Λέανδρου Βρανούση και πoλλών άλλων εκ Γρεβενιτίου λαμπρών επιστημόνων!]



Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Γνώση και πίστη!

ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου - ''ΠΕΤΡΙΔΕΙΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ"
ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ Ή ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ, ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ  ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΜΟΥ ΚΙ ΑΝΤΑΜΑ. 


                                                                              Φωτογραφία-κείμενο: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΡΡΑΣ



Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ


Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα, Τρίτη 6  Σεπτεμβρίου 2016, ο καλός συγχωριανός Χρήστος Καραβράνος, σε ηλικία 86 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, 
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 3:30 μ.μ. 
στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Φιλαδέλφεια.

 Ο  ΜΑΣ, η  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ και το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" απευθύνουν στη σύζυγό του Μάγδα, στις κόρες του και σε όλους τους συγγενείς του τα θερμά τους συλλυπητήρια. 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Αυγουστιάτικα, Γρεβεντάτικα!


Δεκαπενταύγουστος 2016, πρωινό...
Πώς να ξεκινήσεις να γράψεις για το αυγουστιάτικο Γρεβενίτι; Πηγαίνοντας για δεκαπέντε μέρες όλα σου φαίνονται υπερβολικά ωραία, τους  συγχωριανούς και φίλους τους βλέπεις όλους καλούς και ...όμορφους! Βγαίνεις στο Μεσοχώρι, το βλέπεις γεμάτο παιδιά και τσιμπιέσαι μήπως ονειρεύεσαι! Κάθεσαι στο καφενείο με συγχωριανούς και φίλους και βλέπεις όλοι να έχουν όρεξη για καλαμπούρια, λες και το νερό του Γρεβενιτίου έχει κάτι που σου φτιάχνει το κέφι! Ακόμα και καμιά κακιούλα ή ...αστοχία την προσπερνάς και λες: "Έλα, μωρέ, συγχωριανός μου είναι, δεν πειράζει"!    
Το Γρεβενίτι το καλοκαίρι, όπως λέει ο φίλος μου ο Χρυσόστομος: "Είναι θεραπευτήριον..." . Κάθεσαι στο μπαλκόνι και βλέπεις απέναντι τη Δόλιανη, το Μιτσικέλι, την Γκαμήλα, την Τσούκα Ρόσσια και το μυαλό σου γεμίζει τόσο από το απέραντο πράσινο, που δεν έχει χώρο για άσχημες σκέψεις! Η διάθεσή σου στο ζενίθ και ο ύπνος το βράδυ βαθύς και απολαυστικός, προσφορά της γρεβεντάτικης δροσιάς και της καλής διάθεσης.
Ακόμη και τον συγχωρεμένο Ουμπέρτο Έκο -"Τον Αύγουστο  δεν υπάρχουν ειδήσεις"- διαψεύδει το Γρεβενίτι, γιατί τον Αύγουστο για το Γρεβενίτι υπάρχουν πολλές ειδήσεις! Ευτυχώς, όλες είναι καλές και λιγότερο καλές! Κακές ειδήσεις από το Γρεβενίτι, τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν!

  •  Το  πανηγύρι
Την παραμονή πολύ υποτονικό. Ευχάριστη στιγμή ήταν όταν σηκώθηκε ο Γιάννης ο Τσουκάκης  και χόρεψε, δείχνοντας σε όλους ότι οι γλεντζέδες μακροημερεύουν!

Ο Γιάννης Τσουκάκης δείχνει το ...δρόμο!
Η δεύτερη μέρα καταργήθηκε και κάθε ημέρα είχαμε και διαφορετικό συγκρότημα. Και τα δύο καλά ήταν, τα κέφια μας δεν ήταν και τόσο καλά!
Ο χορός των γερόντων, στις 15 το πρωί, με μικρή συμμετοχή. Λίγο οι δυο κηδείες πριν από λίγες μέρες, λίγο οι ακεφιές, λίγο η οικονομική κρίση και ή συμμετοχή των ηλικιωμένων  στο χορό μικρή. Την παράσταση όμως έκλεψε η μέση ηλικία με μεγάλη συμμετοχή και ωραίους χορούς!
Τρία χορευτικά - μικρό, μεσαίο, μεγάλο - παρουσίασε ο ΜΑΣ, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και καλού συγχωριανού Βασίλη Ράπτη, ο οποίος στον πρωινό χορό,  χόρεψε υποδειγματικά το ραστ!

Το μικρό χορευτικό [Φωτό: Γωγώ Φώτου]

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" έκλεισε τέσσερα χρόνια !


To  "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" κλείνοντας τέσσερα χρόνια θα ήθελε να το γιορτάσει αναδημοσιεύοντας την πρώτη ανάρτηση , που έγινε 
στις 4 Σεπτεμβρίου 2012!  

Φίλες  και  Φίλοι  του  Γρεβενιτίου

            Μετά το «τέλος εποχής» για την Αδελφότητα Γρεβενιτίου, μοιραία ήρθε το τέλος και για την πολύ καλή εφημεριδούλα μας «ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ».
            Σε μια εποχή επικοινωνίας και ενημέρωσης, τα νέα από το Γρεβενίτι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν έρχονται και τόσο εύκολα. Αρκεί να σας πω ότι τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις δεν τα γνωρίζω. Είναι επίσης φυσικό, όταν φτάσει σε μας κάποιο νέο από το χωριό, να μην έχει και μεγάλη σχέση με το γεγονός.  Η μετάδοση ειδήσεων από στόμα σε στόμα μοιάζει πολλές φορές με το παιδικό παιχνίδι  «σπασμένο τηλέφωνο».  Επίσης, πολλά άγνωστα ιστορικά στοιχεία για το χωριό μας βγήκαν στην επιφάνεια, όταν δημοσιεύτηκαν στο «ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ».
            Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα κενό στην ενημέρωση των χωριανών και φίλων του χωριού, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται μακριά ή δεν έχουν «ανταποκριτές» στο χωριό. Αυτό το κενό θα προσπαθήσω, όσο μπορώ, να γεφυρώσω με την λειτουργία της ηλεκτρονικής  εφημερίδας «Γρεβενίτι». Θα την βρείτε εύκολα αν πληκτρολογήσετε: www.greveniti.blogspot.gr
            Θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα στηρίζει την e-εφημερίδα. Ήδη τα νέα του χωριού θα τα επιμελείται ο Κων/νος Κατσίκης ενώ τα νέα από τα Γιάννινα και τα «κοινωνικά» θα επιμελείται η Νίκη Θεοδωρίκα.
            Αν θέλει κάποιος να δημοσιεύσει ένα άρθρο ή οτιδήποτε άλλο και πιστεύω θα θέλουν πολλοί, μπορεί να το στέλνει με email στο grevenitigr@gmail.com  
Ό,τι είναι να δημοσιευτεί πρέπει να έχει όλες τις προϋποθέσεις που έχει κάθε δημοσίευση σε εφημερίδα και νομίζω ότι όλοι τις ξέρουν. Άρθρα ή νέα που θα δημιουργούν προβλήματα δεν θα δημοσιεύονται. Θα δημοσιεύεται ό,τι μας ενημερώνει, μας ενώνει ή λύνει πρόβλημα.

            Με τη δική σας ενεργό συμμετοχή η εφημερίδα μας θα εμπλουτίζεται, θα δυναμώνει και θα γίνει ένα πολύτιμο και χρηστικό εργαλείο στην υπηρεσία όλων των συγχωριανών. Παράλληλα, με τη συχνή ενημέρωση και την ποιότητα του περιεχομένου η εφημερίδα θα μας κάνει να αισθανόμαστε όλοι χαρούμενοι και υπερήφανοι για το χωριό μας.


Από τότε: 


  • Με τη βοήθεια πολλών συγχωριανών και φίλων 654 αναρτήσεις!
  • 193.000 επισκέψεις!
  • Τον Αύγουστο πάνω από  500 επισκέψεις την ημέρα! 
  • Πολλές ώρες απασχόλησης, αλλά πολλά και τα καλά λόγια που ακούσαμε και ευτυχώς λίγες  ... αστοχίες!
  • Πώς βλέπουμε το μέλλον για το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ"; Όπως το μέλλον της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ, του ΜΑΣ, του χωριού, της πατρίδας! "Σκουροβυσσινί", έλεγε ο μακαρίτης ο μπαρμπα-Κώστας ο Ρούτσης! Εκτός αν οι νέοι... 
                                                        Αγάπες και φιλιά 
                                         σε όλους τους Γρεβεντάτες και φίλους!