Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μια διαφορετική Στάση Ζωής! Ιδέα ενός Γρεβεντάτη!

Ήταν μια ιδέα.. Έγινε πράξη. Κι έτσι δημιουργήθηκε μια 

στάση ζωής. Μια διαφορετική Στάση Ζωής!
Οι σπουδαστές του δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων, με την 

 καθοδήγηση και την καθοριστική συμβολή του καθηγητή 

τους Βασίλη Βράστου, εκ Γρεβενιτίου, μετέτρεψαν μία 

στάση του ΚΤΕΛ από σκουριασμένα σίδερα σε στάση ζωής.
Δούλεψαν αρκετά και έδωσαν ζωή σε υλικά που έκαναν 

μόνο για  ανακύκλωση.

Η στάση αυτή, τοποθετήθηκε στην αυλή του Αρχοντικού 

Πυρσινέλλα και εκεί ο κάθε συμπολίτης θα μπορεί να 

αφήνει ότι του περισσεύει για να το παίρνει όποιος το 

έχει ανάγκη!
Μπράβο, Βασίλη, μας  κάνεις περήφανους!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΡΙΖΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ



Από το Παράρτημα Ηπείρου της Ενώσεως Αποφοίτων Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (ΕΑΡΕΣ) ανακοινώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου 02-07-2016 θα πραγματοποιηθεί (σε συνεργασία με την ΕΑΡΕΣ Αθηνών) στο Μονοδένδρι το ετήσιο αντάμωμα των παλαιών Ριζαρειτών προς τιμήν των αδελφών ευεργετών της Ριζαρείου Σχολής Μάνθου και Γεωργίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας (με συμμετοχή Ριζαρειτών ιερέων και ιεροψαλτών) και το μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου και τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων της Ριζαρείου Χειροτεχνικής Σχολής με ομιλία του Προέδρου του Παραρτήματος Ηπείρου ομότιμου καθηγ. Δ. Ράιου, βράβευση του τέως διευθ. της Ριζαρείου Σχολής Δ. Μίχα από τον πρόεδρο της ΕΑΡΕΣ Αθηνών κ. Μαστοράκη κλπ. Η συνάντηση θα κλείσει με συνεστίαση-ρεφενέ στην κεντρική πλατεία του χωριού.  


Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ημέρα μνήμης



Την Κυριακή 10  Ιουλίου 2016 
 θα διοργανωθεί στο Γρεβενίτι Ημέρα Μνήμης
για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η φασιστική Γερμανία και στα Ζαγοροχώρια.
Οι εκδηλώσεις μνήμης πρέπει να οργανώνονται έτσι που να παιδαγωγούν ιδιαίτερα τους νέους. Να σημειώσω ότι στην χαροκαμένη Ήπειρο, όπου συχνά γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις: Λυγκιάδες, Κομμένο Άρτας, Ζαγόρι κ.ά. οι φασιστικές ιδέες δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος! Στο νομό Ιωαννίνων, σε παλαιότερες εκλογές, η Χ.Α. είχε ποσοστό 6,15%, στο Ανατολικό Ζαγόρι 4,41% και στο Γρεβενίτι 2,43%, ποσοστά πολύ κάτω από το πανελλήνιο ποσοστό!

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

AΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ!

Την Κυριακή το απόγευμα, 26 Ιουνίου 2016,  τελέστηκε στο Γρεβενίτι Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος  του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μάξιμου. 
Ο Μητροπολίτης  Ιωαννίνων κ. Μάξιμος,  οι εκ Γρεβενιτίου ιερείς π. Χρήστος  Γαβρέας, π. Ιωάννης Κίτσιος και οι Γρεβεντάτες συζητούν κάτω από τον πλάτανο στο Μεσοχώρι!
 (φωτό: π. Ι. Κίτσιος, τον οποίο και ευχαριστούμε)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γέννηση...

Δεκαπενταύγουστος στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου: Το μικρό χορευτικό περιμένει νέα μέλη!

Ο Σταύρος Τζουρμπάκης και η Λένα Νικολάκη (κόρη του Χρήστου Νικολάκη και της Γλυκερίας Σούλτη) απέκτησαν κοριτσάκι, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 (πρώτη ημέρα του καλοκαιριού). 
Ο ΜΑΣ, η Αδελφότητα Γρεβενιτίου και το ''ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" εύχονται στους γονείς Σταύρο και Λένα, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ για τα νέα τους ονόματα "μπαμπάς" και "μαμά"  και  το μωρό να είναι πάντα γερό και καλότυχο!

Kρητικοί και Ηπειρώτες!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

O ηπειρώτηs οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης

Μάχη στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη, που διεξήχθη στις 18 Μαΐου 1828, μεταξύ των δυνάμεων του τουρκαλβανού Μουσταφά Πασά και του ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη, γύρω από το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά.
Χατζημιχάλης Νταλιάνης






Στη λαϊκή παράδοση, η ήττα στο Φραγκοκάστελο έχει συνδυασθεί με τους Δροσουλίτες. Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο, κατά το οποίο στα τέλη Μαΐου η δροσιά που εξατμίζεται με την Ανατολή του ηλίου δημιουργείς σκιές, που μοιάζουν με ανθρώπους. Για τους Κρητικούς, οι Δροσουλίτες είναι οι σκοτωμένοι του Φραγκοκάστελλου, τα φαντάσματα των πολεμιστών, που σηκώνονται από τους τάφους στο κοντινό κοιμητήριο, βαδίζουν προς το κάστρο και μετά χάνονται μέσα στη θάλασσα.




Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Ετήσιο μνημόσυνο

Έτσι θα θυμόμαστε τον Χρήστο!

Την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016, ώρα 9:30΄ ,
 στον Ιερό Ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό, 
θα τελεστεί ετήσιο μνημόσυνο  του 
αείμνηστου συγχωριανού μας 
Χρήστου Μπίρμπου.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Εκδρομή του ΜΑΣ

Η επιχείρηση του καλού συγχωριανού μας Παύλου Παπαζώη!!

    To Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος (ΜΑΣ) Γρεβενιτίου διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Σταυρό Χαλκιδικής και στην Ασπροβάλτα.
Η εκδρομή εκτός από ψυχαγωγικό και προσκυνηματικό χαρακτήρα έχει και ως σκοπό, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του ΜΑΣ κ. Νίκη Θεοδωρίκα, να τιμήσει τον εξαίρετο συγχωριανό μας Παύλο Παπαζώη, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Σταυρό Χαλκιδικής. 
Ο Παύλος, όπως ξέρουν όλοι οι συγχωριανοί και φίλοι, βρίσκεται πάντα δίπλα στον ΜΑΣ και βοηθά με τις χορηγίες του!
Όπως μαθαίνουμε από το χωριό η συμμετοχή είναι μεγάλη και για τα μέλη του χορευτικού η εκδρομή θα είναι, όπως πάντα, δωρεάν! 

Ασπροβάλτα...

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Σήμερα σε επανάληψη, το "Ταξιδεύοντας με την κουζίνα" στο HIGH TV !!



Σε επανάληψη θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου στις 18.30 από την τηλεόραση του HIGH TV,  η εκπομπή 
" ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΊΝΑ"  που γυρίστηκε στο Γρεβενίτι και το Τσεπέλοβο!




Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το "Ταξιδεύοντας με την κουζίνα" στην τηλεόραση!

Αυτό το Σαββατοκύριακο  αρχίζει η προβολή  της εκπομπής 
" ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΊΝΑ"  που γυρίστηκε στο Γρεβενίτι και το Τσεπέλοβο!





Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η Μπάλτα.

Από τον καλό συγχωριανό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Ράιο λάβαμε τις παρακάτω πληροφορίες για τη βρύση Μπάλτα, τις οποίες με χαρά δημοσιεύουμε!
Η βρύση Μπάλτα στο Χάνι Γρεβενιτίου!

Το ελληνικό όνοµα της βρύσης προήλθε, όπως δείχνει ο αρχικός φθόγγος µπ, από το βλάχικο Μπάλτα (Βaltă) που σηµαίνει “τόπο µε λιµνάζοντα νερά, έλος” (το προσηγορικό baltă χρησιµοποιείται µε την ίδια σηµασία και στα ρουµανικά). Όµως η απώτερη καταγωγή της λέξης πρέπει να είναι σλαβική (αυτό υποστηρίζουν όλα σχεδόν τα σχετικά λεξικά) και συνδέεται µε το σλαβ./βουλγαρ. προσηγορικό blato “έλος”. Είναι µάλιστα πολύ πιθανό η λέξη να µπήκε στον ελληνικό χώρο πολύ παλιά, πριν από τον 9ο αιώνα, πριν γίνει δηλ. η µετάθεση των υγρών συµφώνων (l και r) στις σλαβικές γλώσσες, λεπτοµέρεια που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την ίδια ρίζα κατάγονται επίσης οι βυζαντινές και νεότερες λέξεις ο βάλτος, η βάλτα, το βάλτον, τα βάλτα και όλα τα σύνθετα ή παράγωγά τους. Ίδια καταγωγή έχει και το βλάχικο τοπωνύµιο Μπαλτίκο (Βălticu), που αναφέρεται σε βαλτώδη τοποθεσία έξω από τις βόρειες παρυφές του χωριού, όπως σηµειώνει και ο Β. Σαχίνης. Προσθέτουµε ότι τοπωνύµια µε το όνοµα Μπάλτα απαντούν και σε άλλες περιοχές όχι µόνο της Ηπείρου αλλά και των Βαλκανίων. Φαίνεται τέλος ότι το τοπωνύµιο δόθηκε, όταν δεν είχε διαµορφωθεί ακόµη η σηµερινή εδαφολογική κατάσταση και τα νερά λίµναζαν στο σηµείο ή κοντά στο σηµείο που είναι σήμερα η βρύση σχηματίζοντας έλος.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

O Παλμός των Μηλιωτάδων



Κυκλοφόρησε:
Ο Παλμός των Μηλιωτάδων
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΛΙΩΤΑΔΩΝ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
ΕΤΟΣ 33ο, ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 386, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

με πλούσια ύλη:
  • ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΜΑΤΙΟΥ
  • ΕΠΙΚΉΡΥΞΗ  ΔΡΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • Απόφαση Δήμου Ζαγορίου: ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
  • Ευθυμογράφημα: ΝΟΥΒ΄ΟΙ= ΔΕ ΘΕΛΩ, Γράφει ο Δημοσθένης Σιαμέτης
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
  • Αποτελέσματα στην  ΔΗΜ. Τ.Ο. Ζαγορίου της Νέας Δημοκρατίας
  • Η ΠΕΤΡΑ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ , Από το βιβλίο του Ηλία Γ. Τσόντζου "ΠΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ"  Ιωάννινα 2006
  • Αδελφοποιήθηκαν τα Δημοτικά Σχολεία Πεδινής-Βοτονοσίου-Μηλιωτάδων
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια από την ΚΟΙΝΣΕΠ Ζαγόρι
  • "Τρουφόδεντρα" στην Ήπειρο 
  • Ζευγάρι εξαπάτησε ηλικιωμένους σε Πέτρα και Σίτσαινα
  • ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ  "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ'': Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι φροντίζουν για την έκδοση αυτής της συμπαθητικής εφημερίδας. Την εκδίδουν για 33 έτη! Δηλαδή: 32χ12= 384 φύλλα και, Απρίλη μήνα,  βρίσκονται στο φύλλο 386.  Δεν πρέπει να έχουν παραλείψει φύλλο! Για όποιον ξέρει τι κόπο και χρόνο απαιτεί κάτι τέτοιο θα αναφωνήσει: 
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! 

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

"Tαξιδεύοντας με την κουζίνα" στο Γρεβενίτι!

        Γρεβεντάτικες  λιχουδιές !   

Η Άρτεμη  Κυρίτση-Τσουκάκη  μαγειρεύει τραχανά, παρεξηγημένο φαγητό,αλλά οι διαιτολόγοι λένε ότι πρέπει να ενταχθεί πάλι στη διατροφή μας!
Η εκπομπή του my.tv.shop.gr  βρέθηκε σήμερα, 4 Ιουνίου 2016 στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου. Οι Γρεβεντάτισσες και οι Γρεβεντάτες προσπάθησαν και απολαύστε το αποτέλεσμα. Η εκπομπή αύριο θα είναι στο Τσεπέλοβο και αφού μονταριστεί το υλικό θα προβληθεί σε δώδεκα περιφερειακά κανάλια, μεταξύ των οποίων και το ΒΗΜΑ & CORFU. Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" θα προσπαθήσει να βρει το σχετικό βίντεο και θα σας ενημερώσει. 
Φορέθηκαν οι παραδοσιακές φορεσιές...
           
Γρεβεντάτες και φίλοι μαζεύτηκαν στο Μεσοχώρι (Λα Γκόντρου)...

Η Αγγέλα Ράπτη μαγειρεύει παραδοσιακούς γίγαντες...


Μπράβο σε όλους τους συγχωριανούς που προσπάθησαν  και θα δείξουν ότι η ύπαιθρος χώρα υπάρχει και παράγει πολιτισμό! 

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ποδοσφαιρική συνάντηση Ζαγορίου.

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ! 2010+6=2016
Μετά από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28/05/2016 αποφασίστηκαν από τους παρευρισκόμενους τα παρακάτω :

Στις 5/06/2016 στην αίθουσα στους Ασπραγγέλους και ώρα 12:30, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ομάδων του Ζαγορίου για την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος "Μοντιαλιτο". 
Για την δήλωση η κάθε ομάδα υποχρεούται να καταβάλει 100€ για την συμμετοχή της με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης μέχρι και την ημέρα της κλήρωσης.
Επισης θα ξαναγίνει συζήτηση για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος με σκοπό την λύση των τελευταίων προβλημάτων και αποριών. 
Όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να παρευρεθούν για την δήλωση της ομάδας τους.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μαγειρεύοντας στο Μεσοχώρι Γρεβενιτίου!


Όπως μαθαίνω από το Γρεβενίτι 
το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, 
εκπομπή της τηλεόρασης-κανάλι δεν έμαθα- θα επισκεφτεί το Γρεβενίτι και στο Μεσοχώρι θα μαγειρέψουν οι Γρεβεντάτισσες γίγαντες και άλλα εδέσματα! 
Λεπτομέρειες προσεχώς ...