Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η πίτα του ΜΑΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ


Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΜΑΣ) ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ
θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, 
την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, Ώρα 11:00,
στο ΠΕΤΡΙΔΕΙΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Τσεπέλοβο, Μονοδένδρι και ... Βοβούσα!

Τσεπέλοβο, Δήμος Ζαγορίου
Μονοδέντρι, Δήμος Ζαγορίου
Βοβούσα, Δήμος Ζαγορίου

Στη Βoβούσα και τα Ιωάννινα καταγράφηκαν σήμερα (28/12), τις πρώτες πρωινές ώρες, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα και στις δύο περιοχές το θερμόμετρο έδειξε -6°C!

[Τις φωτογραφίες μάς έστειλε η συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη, την οποία και ευχαριστούμε.]

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Κυκλοφόρησε: Ο Παλμός των Μηλιωτάδων



Ο  Παλμός των Μηλιωτάδων
ΜΗΝΙΑΊΑ ΈΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΛΙΩΤΑΔΩΝ  
ΕΤΟΣ 32ο, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 381, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

  • ΔΙΠΛΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΕΜΑΤΙ
  • Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΛΙΩΤΑΔΩΝ       στις 6 Ιανουαρίου 2016
  • Έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Χρηστογούλα στους Μηλιωτάδες
  • ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ                                ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
  • Η ΠΕΤΡΑ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ                       [Από το βιβλίο του Ηλία Γ. Τσόντζου  "ΠΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,    ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ" Ιωάννινα  2006]
  • Η ομιλία του Βασιλείου Νταλαμπάκου κατά τη χειροτονία του ως διακόνου
  •  Συγκάτοικος με μια αρκούδα!, γράφει ο Ιωάννης  Ευθ. Κολιός 
                                            και άλλα ενδιαφέροντα θέματα!
    
  ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΌ "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ": Μετά τη χειροτονία σε πρεσβύτερο του Βασιλείου Νταλαμπάκου, ο οποίος πλέον θα είναι εφημέριος στο Δεμάτι, ο παπα-Χρήστος Γαβρέας θα λειτουργεί μόνον στο Γρεβενίτι, όπως είχε υποσχεθεί ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. 
      

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Eυχές από απόδημο



Στο αγαπημένο Γρεβενίτι, τον αγαπητό μας Γιάννη Σιούλα,
και σ' όλους τούς πατριώτες, όπου κι αν βρίσκονται.
Eυχόμαστε, χαρούμενα Χριστούγεννα,
και το Νέον Έτος να είναι Ευλογημένο, Ειρηνικό, και καρποφόρο για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Με αισθήματα αγάπης και εκτίμησης,

   Τάκης   Παῒλας  

Σίδνεϊ 


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Δήμος Ζαγορίου: Μείωση 50% των αντικειμενικών αξιών προτείνει ο Δήμος

Χιονισμένο Μεσοχώρι
Περσινή φωτογραφία από τον Μένιο Βόντινα
Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Ζαγόρι κατά 50% και κατά μεγαλύτερο ακόμα ποσοστό στα μαρτυρικά χωριά με βάση επιχειρήματα προτείνει ο Δήμος Ζαγορίου στην επιτροπή του άρθρου Ν. 1249/1982.Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε απόφαση του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου, «οι αντικειμενικές αξίες, όπως προσδιορίστηκαν πρόσφατα, είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές. Δεν συνυπολογίσθηκαν στοιχεία όπως η παλαιότητα της πλειονότητας των ακινήτων, το πολλαπλάσιο κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των...συμβατικών κτιρίων και οι ελλείψεις σε υποδομές».
Ο Δήμος υπογραμμίζει πως παρόλο που σε όλους τους οικισμούς στο Ζαγόρι τίθενται αυστηροί ή και αυστηρότατοι περιορισμοί στη δόμηση με το Π.Δ. Ζαγορίου, σχεδόν όλοι είναι παραδοσιακοί, κάποιοι έχουν κηρυχθεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ως ιστορικοί τόποι και παρόλο που το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει προστασία των παραδοσιακών στοιχείων και αποζημίωση των ιδιοκτητών, ο Αρχαιολογικός Νόμος προβλέπει επιχορήγηση ή και παροχή άλλων οικονομικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες κτιρίων που βρίσκονται σε ιστορικούς τόπους ή παραδοσιακά σύνολα, οι επιταγές αυτές δεν αποτυπώνονται στις ισχύουσες, υψηλότατες, αντικειμενικές αξίες και στους επιβληθέντες φόρους.

[Η ανάρτηση είναι από EPIRUS GATE και μας την έστειλε η συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη, την οποία και ευχαριστούμε.]

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Περιμένοντας τα χιόνια!

Βρύση στο Χάνι Γρεβενιτίου!
     



Το βίντεο δημιούργησε  και μας έστειλε ο Ηλίας Λάμπρης, τον οποίο και ευχαριστούμε.



Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" στα πέρατα του κόσμου!

Την εβδομάδα που  πέρασε το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" είχε τις παρακάτω επισκέψεις:

Ελλάδα                        493
Ρωσία                          122
Ηνωμένες Πολιτείες     42
Γερμανία                      38
Ουκρανία                     11
Βέλγιο                           4
Καναδάς                        4
Ιταλία                            4
Αυστραλία                     3
Μεξικό                          2

Στους Γρεβεντάτες και φίλους που μας ... επισκέφτηκαν, το  "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" αφιερώνει μια φωτογραφία του Γρεβενιτίου, αγνώστου φωτογράφου.


Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

     Απεβίωσε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 η Μαριάνθη Μαζανίτη  σε ηλικία 95 ετών.
Η κηδεία της έγινε στο Γρεβενίτι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. 
Το "ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ" και ο ΜΑΣ  απευθύνουν στους γιους της Γιώργο, Αντώνη και Τάκη καθώς και στα εγγόνια της τα θερμά τους συλλυπητήρια. 

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Οι γείτονές μας: Bωβούσα




Κτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Αώου, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Γρεβενίτι, η Βωβούσα (Μπαϊεάσα), κοσμείται στο κέντρο της με ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου που κτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο. Ενταγμένη στο Ζαγόρι η Βωβούσα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο της αυτονομίας του Ζαγορίου στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ιστορικά εμφανίζεται πριν 1000 χρόνια με πέντε οικισμούς (το Μπαϊτάνι, η Πλάκα, η Αγία Παρασκευή, η Τσιάσκα και ο Άγιος Δημήτριος) που αργότερα ενώθηκαν σε ένα. Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθυσμό της Βωβούσας υπάρχουν από το 1801, όταν η πανούκλα κτύπησε την περιοχή, με εκατοντάδες νεκρούς.
Στην απογραφή του 1817 ζούσαν 270 οικογένειες με 2500 κατοίκους. Την ίδια χρονιά ληστρικές επιθέσεις Αλβανών και Βλάχων αναγκάζουν περισσότερες από 120 οικογένεις σε φυγή και αποδημούν. Στο χρονικό διάστημα από το 1824 έως το 1831, λόγω των ληστρικών επιδρομών, η Βωβούσα έμεινε ακατοίκητη.
Μετά την απελευθέρωση του 1913 η Βωβούσα απαλλάχτηκε από κάθε είδους επιδρομών και ακολούθησε μια ειρηνική πορεία έως το 1940. Το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς. Διασώθηκε μόνον η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αξιόλογο μνημείο του χωριού.
Το χωριό ξαναζωντανεύει στα τέλη της δεκαετίας του 50 με αρχές του 60, όπου οι λίγες οικογένειες που επιστρέφουν μέσα από δύσκολες συνθήκες ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.
Σήμερα η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η υλοτομία και η κατεργασία του ξύλου.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Βιολογικά προϊόντα από το Τρίστενο ή Μικροί παραγωγοί δημιουργούν μεγάλους θησαυρούς στη γη του Ζαγορίου!

Η στροφή στον πρωτογενή τομέα, προβάλλεται ως ευκαιρία διεξόδου από την κρίση. Συχνά μάλιστα προβάλλονται καλλιέργειες ως «χρυσές ευκαιρίες» και νέοι που εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα και βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους κοντά στη φύση...
Στο χωριό και στο χωράφι όμως, τίποτα δεν εύκολο... Κάθε άλλο μάλιστα!
Δεν είναι μόνο η φύση του επαγγέλματος και οι καιρικές συνθήκες, αλλά είναι η ίδια η στάση της οργανωμένης πολιτείας, που ακόμη και σε κείνους που δεν ζητούν καμία ενίσχυση ή επιδότηση, ορθώνει διάφορα εμπόδια.
Η Βασιλική Θεοδωράκη και ο σύζυγός της, εγκατέλειψαν την πόλη των Ιωαννίνων όπου εργάζονταν επί αρκετά χρόνια. Η οικονομική κρίση χτύπησε τους χώρους όπου εργάζονταν και πήραν την μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν στο χωριό τους.
Σήμερα ζουν κι εργάζονται στο Τρίστενο. Σ’ ένα από τα όμορφα χωριά του Ζαγορίου. Σαράντα πέντε μόνιμοι κάτοικοι όλοι κι όλοι τον χειμώνα!
Επέλεξαν να ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια. «...Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου να μπαίνει στο χωράφι και να ρίχνει φάρμακα και μετά να διαθέτει τα προϊόντα στον καταναλωτή», λέει στο Epiruspost.gr η κ. Βασιλική Θεοδωράκη.
tristeno k1Η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά, που καλλιεργούν... Βασικό προϊόν, η βιολογική πατάτα αλλά και οι πασίγνωστοι γίγαντες Ζαγορίου!
Και εποχιακά βέβαια, κάθε είδος λαχανικού. «Όλα όσα χρειάζεται ένα πλήρες καλάθι», λέει χαρακτηριστικά η Βασιλική.
Προϊόντα αγνά, υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, τα οποία όμως είναι αδύνατο να φτάσουν τον καταναλωτή των Ιωαννίνων.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι σήμερα λείπει μία λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Ένας χώρος δηλαδή όπου θα μπορούσαμε μία φορά την εβδομάδα να διαθέτουμε τα δικά μας προϊόντα για τους καταναλωτές της περιοχής μας», σημειώνει.
Η ίδια διαθέτει τις πατάτες και τα υπόλοιπα προϊόντα κυρίως στην αγορά των Αθηνών. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων του Νομού Ιωαννίνων.
Κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να τους διατεθεί ένας χώρος από το Δήμο Ιωαννιτών για τη δική τους λαϊκή. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα εμπόδια –άγνωστο ποια- δεν στάθηκε δυνατό να ξεπεραστούν.
Έτσι αναζητούν λύσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο κι αλλού.
«Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Με πολλές δυσκολίες.. Στο χωράφι άλλωστε πρέπει να είσαι το καλοκαίρι με τον καύσωνα και τις μέρες αυτές με την παγωνιά... Δεν είναι τίποτα εύκολο. Αλλά είναι επιλογή μας και δίνουμε αγώνα για ποιοτικά προϊόντα, βιολογικά προϊόντα από τη γη του Ζαγορίου και για την διατήρηση ντόπιων σπόρων και ποικιλιών», λέει η Βασιλική Θεοδωράκη.
tristeno k3
Μικροί παραγωγοί λοιπόν που δημιουργούν μεγάλους θησαυρούς... Αλλά όλα αυτά, είναι αδύνατο να γκρεμίσουν την ελληνική γραφειοκρατία.
Η στροφή στον πρωτογενή τομέα μπορεί σίγουρα να αποτελέσει μία διέξοδο στην οικονομική κρίση... Αλλά με άλλους όρους.. Και κυρίως με συνθήκες σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, από τις οποίες απέχουμε πολύ!
[Η ανάρτηση είναι από  epirus post.gr και ευχαριστούμε την συγχωριανή μας Κούλα Χασιώτη που μας την έστειλε.]