Greveniti.blogspot.gr - Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το κακό τρίτωσε!!



Το Γρεβενίτι καταστράφηκε τρεις φορές:
 
1η φορά από τους Γερμανούς (21/10/1943)
2η φορά από το ελληνικό κράτος (1943-2012)
3η φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα(28/10/2012)
 
 ΚΑΙΡΟΣ  για ΑΝΑΠΤΥΞΗ



Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κουράγιο, συγχωριανοί...





   Τραγικές φιγούρες  ο Βασίλης Στραπέλης, ο Λευτέρης Ράπτης και άλλοι συγχωριανοί μας που κλήθηκαν να περιγράψουν στα κρατικά κανάλια την τραγωδία που βίωσαν κατά τη διάρκεια των  πλημμυρών που έπληξαν το χωριό μας τις τελευταίες μέρες. Κινδύνευσε ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Καταστράφηκαν περιουσίες, υποδομές, δρόμοι, μάντρες, καλύβες κτλ. Έγιναν κατολισθήσεις. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε “ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ” και κυκλοφόρησαν  σε  όλο  το  διαδίκτυο, απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.
Αμ, ο άλλος με το ιχθυοτροφείο που όπως μάθαμε έχασε όλη του την περιουσία;
Τι να πει κανείς. Όλα  τα’χε η Μαριoρή ο φερετζές της έλειπε. Εκεί που οι λίγοι συγχωριανοί μας αγωνίζονται να παραμείνουν στις εστίες τους έχοντας λίγα υπάρχοντα και αντίπαλο τη μιζέρια και την εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας , ήρθε και η πρωτόγνωρη για το χωριό μπόρα και τους αποτελείωσε (μας αποτελείωσε).
Τι να περιμένουμε άραγε τώρα; Τη βοήθεια της πολιτείας, την οικονομική στήριξη απ’τά άδεια ταμεία του κράτους; Τα ταμεία αλλά και τις τσέπες μας φρόντισαν να τα αδειάσουν τα κάθε λογής λαμόγια και  τοκογλύφοι και να γεμίσουν τα δικά τους.  
   Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.  Το σίγουρο είναι ότι το Γρεβενίτι (το χωριό) έχει υποστεί πολύ χειρότερες καταστροφές, με κύρια  αυτή του ολοκαυτώματος και της λαίλαπας των ναζιστών που δεν άφησαν   ούτε ένα σπίτι χωρίς να το κάψουν. Ούτε έστω μια βρύση όρθια. Το μνημείο στην  είσοδο του χωριού με τον πίνακα των εκτελεσθέντων απ’τους ναζί (Ένας είναι και ο παππούς μου, ο Χρήστος, που φέρω το όνομά του) δείχνει το δράμα που έζησε το χωριό εκείνη την εποχή αλλά και τη γρανιτένια θέληση των κατοίκων που μέσα κυριολεκτικά απ’τις στάχτες κατάφεραν να το αναστήσουν και να το κάνουν κεφαλοχώρι του Ζαγορίου.
Θέλω να πιστεύω (ίσως είναι λίγο ρομαντικό αυτό) ότι οι τοπικοί παράγοντες (Δήμος, Περιφέρεια, κτλ) θα δείξουν κάποια  ευαισθησία και θα βοηθήσουν την προσπάθεια των κατοίκων, που έχουν απομείνει, να ξανά φτιάξουν τα νοικοκυριά τους και να σταθούν στα πόδια τους.   
Κουράγιο
                       Αυτά με αγάπη, αλλά και θλίψη                              
                                                     Χρήστος Τσαλίκης

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Φωτογραφίες από τις καταστροφές στο Γρεβενίτι...

Άλλο κακό να μη μας βρει...

Φωτογραφίες: Χρήστος Τσουκάκης


Η καλύβα του Θωμά

Η κορδέλα του Οδυσσέα


Λίγο μετά το Χάνι



Μπροστά από τη βρύση στο Λιάσιο

Το σπίτι του Γκάνιου και της Σπυριδούλας

Ο τείχος του Βέρου

Ο δρόμος από το Χάνι προς το Μεσοχώρι  




Χρήστο, να μη μας βρει άλλο κακό, αλλά :"Συν Αθηνά και χείρα κίνει".
Στα αρχαία χρόνια, λέει ο μύθος, ναυάγησε ένα καράβι. Ένας ναυαγός καθόταν ακίνητος και ενώ πνιγόταν φώναζε: "Θεά Αθηνά, σώσε με". Η θεά τον άκουσε, φανερώθηκε και του λέει: "Θα σε σώσω, αλλά κούνα και εσύ λίγο τα χέρια σου". 
Σχετικά με τις καταστροφές στο χωριό την είδηση μετέδωσε η ΕΤ3(έδειξε εικόνες με τον Βασίλη     Στραπέλη) και το ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Αρκετοί γνωστοί μου το είδαν, το άκουσαν και μου το είπαν. 
Δυστυχώς γίναμε γνωστοί από κάτι κακό!!




Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στο Γρεβενίτι...

Κυριακή, 28η  Οκτωβρίου 2012
http://newpost.gr/post/164288/zimies-apo-tis-vroxes-sta-giannena/

 "Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο χωριό Γρεβενίτης, όπου ξεχείλισε χείμαρρος, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα ιχθυοτροφείο με πέντε τόνους πέστροφες και μία στάνη με αποτέλεσμα να πνιγούν 14 κατσίκια."
 H  παραπάνω είδηση είναι από το Νew  POST των Ιωαννίνων.
 
Οι πληροφορίες που έχει το "Γρεβενίτι" είναι ότι πράγματι έγιναν οι παραπάνω καταστροφές, αλλά και άλλες μικρότερες: έπεσαν τοιχάρια, πλημμύρισαν σπίτια, έπαθαν ζημιές σπίτια κ.ά.
Όμως πολλές φορές στο παρελθόν "έχουν ανοίξει οι ουρανοί", αλλά τοσο μεγάλες ζημιές στο Γρεβενίτι δεν είχαμε. Η βακούφικη Τούφα μας προστάτευε  και οι χωριανοί την προστάτευαν. Πρέπει  να ξέρουν όλοι  ότι η φύση εκδικείται και αν δεν θέλουμε να πάθουμε χειρότερα  πρέπει όλοι σύντομα να λάβουν τα μέτρα τους.
 
Οι παλαιοί Γρεβεντάτες δεν πείραζαν
ούτε ένα κλαράκι από την Τούφα.
 
Η Τούφα είναι το προστατευτικό δάσος του χωριού
 και φύλακας άγγελος.
Φωτογραφία: Και μια παρομοια  Version  με το εξωφυλλο σας !!!
Μελαγχολικό Γρεβενίτι
Φωτό: Γιάννης Καντήλας
                         
 
Σύντομα ο Δήμος Ζαγορίου πρέπει να στείλει εμπειρογνώμονες για να αποφανθούν για τα αίτια των καταστροφών, εκτός της έντονης βροχόπτώσης, αν υπάρχουν, και να παρθούν μέτρα ώστε να προλάβουμε τις επόμενες.
 
 
 


 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις, από το Γρεβενίτι

                                                                                                            Του  Γιάννη Σιούλα

Σε κάθε χωριό χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται και δυστυχώς χάνονται. Κάποιες από αυτές θα καταγράψω πιο κάτω και είμαι βέβαιος  πως θα ακολουθήσουν και άλλοι.
     ·  «Χιού  μπάντι ντι φιτσιόρλι»: Είμαι καταγής από παιδιά. Την έκφραση αυτή χρησιμοποιούσε μια συγχωριανή μας, θέλοντας να πει ότι δεν έχει καλά παιδιά.
            Προς αποφυγή παρεξηγήσεων  ούτε το όνομα της συγχωριανής θυμάμαι ούτε τους          απογόνους της και μάλλον δεν ζει κανένας.


 ·    «Τι έχει το βρακί του Παΐση;» Την έκφραση την έχω ακούσει από τον πατέρα μου και μπορεί να είναι από τις υπερβολές που συχνά ακούγονται στα χωριά.
Η Παΐσω πήγε τη λειτουργιά στην εκκλησία τυλιγμένη στο βρακί του Παΐση, που μάλλον το είχε κάνει πετσέτα(!) (το άκρον άωτον της ανακύκλωσης). Βλέποντάς το ο παππάς λέει της Παΐσως: «Στο βρακί τύλιξες τη λειτουργιά;» και η Παΐσω απάντησε με φυσικότητα: «Τι έχει το βρακί του Παΐση;»
Την έκφραση  χρησιμοποιούμε όταν κάτι αφύσικο ο άλλος το βλέπει φυσιολογικό.
Όταν ο πατέρας-μου έλεγε αυτή την ιστορία, τελείωνε ως εξής: «Ο κόσμος τότε ήταν πολύ αγαθός!» (το αγαθός με τη σημασία του αθώος).
Η λέξη «αγαθός»  είναι χαρακτηριστική περίπτωση σημασιολογικής εξέλιξης από εύσημη σε κακόσημη. Αρχική σημασία της λέξης «αγαθός» ήταν καλός, αθώος. Στη συνέχεια όμως έφτασε να σημαίνει: αφελής, εύπιστος, κουτός.

·         «Σκουροβυσσινή», «Τα πράγματα είναι σκουροβυσσινή»: Την πετυχημένη έκφραση χρησιμοποιούσε ο μακαρίτης ο μπαρμπα-Κώστας  ο Ρούτσης, όταν ήθελε να πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ίσως έβαζε και το βυσσινί μαζί με το σκούρο για να πει ότι είναι μεν δύσκολα τα πράγματα, αλλά υπάρχει και ελπίδα.

Τα πράγματα στις μέρες μας  είναι σκούρα ή σκουροβυσσινί;

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

To Βορτόπι !!

To Βορτόπι όπως το φωτογράφισε στις 23/10/2012, 11:28,
ο Μενέλαος Βόντινας  ή Menios Indianos.
  Να ΄σαι  καλά  Μένιο!

Ημερολόγιο 2013 από τον ΜΑΣ



Tο ημερολόγιο του ΜΑΣ:

Σας  θυμίζει το χωριό
                                Ενισχύετε τον ΜΑΣ


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ευχάριστη έκπληξη!!






Να και μια ευχάριστη έκπληξη για το χωριό μας! Ήταν 12 Οκτωβρίου του 2012 όταν πήρα ένα τηλεφώνημα μέσα από το μαγαζί του Βασίλη Στραπέλη. Ήταν η φωνή της  Δήμητρας Παπακωνσταντίνου, συγγενής της Γυναίκας μου Μαρίας και αδερφή του γνωστού τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που μου επιβεβαίωνε τη δέσμευσή της (πες το επιθυμία), να επισκεφθεί το χωριό μας και τη γύρω περιοχή. Η επιθυμία της κορυφώθηκε μετά από μία συζήτηση που κάναμε στο χωριό το καλοκαίρι, εκθειάζοντας τις ομορφιές του χωριού μας και της γύρω περιοχής. Εκείνη λοιπόν κάνοντας την επιθυμία πραγματικότητα βρέθηκε στο Γρεβενίτι  επικεφαλής ενός γκρουπ  75 παλαιών συμφοιτητών της ΑΣΟΕΕ (δύο πούλμαν). Απ’ τα λεγόμενά της μπορούσε κανείς να καταλάβει το τι έγινε. Η φράση της και μόνο ότι  "το χωριό σου είναι ένας παράδεισος" και  είχες δίκιο που μου το έλεγες, τα λέει όλα. Ξεχύθηκαν στο χωριό και θαύμαζαν  το γνωστό υπέροχο τοπίο του χωριού, τις βρύσες, την πλατεία, το κιτρινοπράσινο φθινοπωρινό  δάσος κτλ. Ξεχωριστή εντύπωση τους έκανε η διαδρομή, Μέτσοβο, λίμνη Αώου, Ζουρίκα, λίμνη με τα νούφαρα, Γρεβενίτι. Τέλος,  γλέντι και χορός στο μαγαζί του Βασίλη με το Τζιουκ μποξ.
 Η ευχάριστη αυτή  ολιγόωρη έκπληξη κάποια στιγμή τελείωσε και εμείς απ’ την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε τη Δήμητρα και την παρέα της για την έκπληξη που μας επιφύλαξαν και να τους καλέσουμε να μας ξανά επισκεφθούν, αλλά να είμαστε κι εμείς μαζί.
                                                                                         
                                                                                            Αυτά και  ... Γεια χαρά
                                                                                               Χρήστος  Τσαλίκης

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Για την αγαπημένη μου, θεία Κούλα...


Για την αγαπημένη μου θεία Κούλα..


"Καλώς ορίσατε! Το είπα εγώ, αυτοί θα αργήσουν να ξεκινήσουν! Ελάτε, δεν έχω φτιάξει τίποτα σπουδαίο, σάλια μπάλια."
Πάντα έτσι μας καλωσόριζε η θεία Κούλα, μαζί με γέλια και ανέκδοτα - "καθίστε να πούμε κουβέντες!" και πάντα με τα πιο νόστιμα φαγητά! Κάθε Πάσχα ανταμώναμε, συνήθως στην Πάτρα και τον Αύγουστο στο χωριό! Αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας, οι ιστορίες της μας χάριζαν γνώση για το παρελθόν και οι συμβουλές της ελπίδα για το μέλλον..Τα ανέκδοτά της έχουν αφήσει ιστορία! Όταν τη σκέφτομαι, τη βλέπω μπροστά μου να γελάει και ακούω καθαρά τη φωνή της! "Ω νοικοκυραίοι ! " φώναζε από μακριά και άνοιγε τον οβορό! Γυναίκα δουλεμένη, περήφανη Ηπειρώτισσα που τίποτα δεν την έριχνε κάτω! Ούτε και η ασθένειά της! ´´Δεν είμαι η Κούλα που ήξερες´´, μου είπε στην Πάτρα κάποια στιγμή...και γελούσε ακόμη και με αυτό.

Ήθελε να κάνει Δωρεά ένα αναπηρικό καροτσάκι για το Ιατρείο του χωριού και είπε στα κορίτσια της: "Όταν ´´φύγω´´ να αγοράσετε το καλύτερο καροτσάκι και να το δωρίσετε στο Αγροτικό ιατρείο να υπάρχει διαθέσιμο για όποιον το έχει ανάγκη. Να μην σκέφτεται κανείς αδύναμος πώς θα ανηφορίσει στην πλατεία!"

Αυτή της λοιπόν τη σκέψη έκαναν πράξη η Ελένη, η Ιωάννα και ο Στάθης Τσουμάνης. Αχρείαστο να είναι, υπάρχει όμως στο Αγροτικό Ιατρείο από πέρυσι το καλοκαίρι. Γιατί η Κουλίτσα μας ήταν και θα μείνει πάντα αυτή που ξέραμε!

                                                                                             Κατερίνα Δερμάνη


Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Κοινωνικά


Ο Γιάννης Τσαλίκης και η Βίκυ Βαλαούρα, που ζουν στην Κύπρο, απέκτησαν κοριτσάκι.
Ο ΜΑΣ και το "Γρεβενίτι" τούς εύχονται να τους ζήσει και να μεγαλώσει σε έναν κόσμο ειρηνικό και ευτυχισμένο.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κοινωνικά

Ο μπαρμπα-Τάσιος ευτυχισμένος  προπάππος!

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, η Μαρία Πεζοδρόμου και ο Χρήστος Μπατσόλας βάφτισαν στα Γιάννενα το κοριτσάκι τους. Το όνομα αυτής Κατερίνα, στο όνομα της ευτυχισμένης γιαγιάς.
Ο ΜΑΣ και το "Γρεβενίτι"  εύχονται  στους γονείς, στους παππούδες, στις γιαγιάδες και στους νονούς να έχει υγεία και να ζήσει σε μια Ελλάδα  ανεξάρτητη και...ξεχρεωμένη!
Α! Να δει και τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ πρωταθλητή Ελλάδας!
Μπαρμπα-Τάσιο να σας ζήσει  και μαζί με την κυρα-Σταυρούλα  να δείτε και τρισέγγονα!

Γιάννης  Σιούλας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Λέανδρος Βρανούσης και Κώστας Μπαλάφας


Μια μικρή αναφορά από τη συνάντηση των Μπαλάφα Κώστα και Βρανούση Λέανδρου:
Κώστας  Μπαλάφας (1920-2011)

O Κώστας Μπαλάφας στο Ζαγόρι, στο Χάνι του Καμπέραγα, έχοντας πάντα μαζί τη φωτογραφική του μηχανή, συνάντησε το φίλο του Λέανδρο Βρανούση, εθνοσύμβουλο Ηπείρου στην Κυβέρνηση του Βουνού και μετέπειτα Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.
Εντάχθηκε στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον γενναίο Γιώργο Καλλιανέση και υπήρξε μόνιμος συνοδοιπόρος, σε ατελείωτες πορείες από περιοχή σε περιοχή, με το φίλο του Λέανδρο.




         Λέανδρος Βρανούσης (1921-1993)

Ο Βρανούσης, διακατεχόμενος από την ίδια ζέση με τον Μπαλάφα,  κρατούσε σημειωματάριο των γεγονότων, τα οποία ο φίλος του αποτύπωνε με τη φωτογραφική του μηχανή.
Το πολύτιμο μπλοκάκι με τις σημειώσεις του Βρανούση καταστράφηκε αργότερα από τον πατέρα του, όπως αφηγείται ο υπερήλικας πλέον φωτογράφος.
Το ιστορικό φωτογραφικό υλικό του Μπαλάφα διασώθηκε κρυμμένο απ' το 1944 στο ξύλινο ταβάνι του σπιτιού της πατριώτισσας Ιουλίας Γοργόλη, στα Γιάννενα.
Ένα μέρος καταστράφηκε από την υγρασία, αλλά το υπόλοιπο έμεινε άθικτο και το παρέλαβε ο ίδιος, χωρίς κανέναν πλέον κίνδυνο, το 1975.
Φιλμ που δεν θεωρούνταν επικίνδυνα ώστε να τα κρύψουν, όπως εκείνα με θέμα τη μαζική μεταφορά των Εβραίων από τα Γιάννενα σε γερμανικά στρατόπεδα, τα οποία έπεσαν στα χέρια των αρχών ασφαλείας το  1944 και δυστυχώς εξαφανίστηκαν.

Τα βιογραφικά στοιχεία είναι από το βιβλίο του Κώστα Μπουμπούρη "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του"

                                                                                                           Φιλικά... Τσαλίκης Ιωάννης


Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.


Φωτό: Φώτου  Γωγώ



Η τρέλλα πάει στα βουνά. Κι εκεί πρέπει να μένει


Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Δες την αφθονία.

Μάζεψε ντομάτες και μύρισε τα χέρια σου μετά. Μάζεψε ραδίκια. Φύτρωσαν στην αυλή ανάμεσα στις πέτρες. Δεν ζήτησαν τίποτε ως αντάλλαγμα γι’αυτό. Μόνο αέρα, ήλιο και δροσιά Γρεβεντάτικη.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Δες την ομορφιά.

Ντάλιες, νούφαρα, κατιφέδες, τριαντάφυλλα, κλέφτες, ακόμα και τα άνθη της κολοκυθιάς γελάνε με την ασχήμια της Αθήνας. Πέτα την ασχήμια είναι αδερφή της τρέλας, μόνο η ομορφιά έχει λογική σε τούτο τον παράλογο κόσμο.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Άκου τον ήχο της γαλήνης. Η Ζορίκα πάντα ρει, η Κρίζια παγώνει το άγχος, η Ρέτσα κάνει συναυλία με τους σπίνους απόψε. Θα πάμε;

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Δες τα διπλά. Πιες τσίπουρο στην πλατεία, στο χάνι ή στο μπαράκι. Παντού έχει παρέα. Ναι, αυτή που ξέχασες πως υπάρχει στη βαβούρα. Εκεί που όλοι μιλάνε μόνο πίσω απ’τους τοίχους. Γλέντα, γέλα, ξέχνα και μετά πέσε για έναν ύπνο βαθύ, ονειροφορτωμένο, γλυκό, βουνίσιο, γνήσιο, Γρεβεντάτικο.

Στο γυρισμό, θυμίσου να χαζέψεις τ’άστρα. Δεν τα’χεις ξαναδεί στο υπόσχομαι.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Περπάτα, σκάλισε, κουνήσου, ανέπνευσε, ξεμούδιασε την ψυχή. Μην σε νοιάζει αν ιδρώσεις. Η τεμπελιά βρωμάει χειρότερα.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο βουνό.

Και μην περιμένεις το καλοκαίρι. Έχει άλλη στολή κάθε εποχή. Βαρέθηκε να ντύνεται και να σε περιμένει.

Πάρε την τρέλα σου κι έλα στο Γρεβενίτι.

Άσε την τρέλα σου εδώ και γύρνα ένας άλλος.

Εμπνεύσου.


                                                                                     Γωγώ Φώτου
                                             ε αφορμή το Σαββατοκύριακο 6-7/10 στο χωριό)


Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Με αφορμή μια φωτογραφία του 1957 ...


Γράφει ο Χρήστος Τσαλίκης



(Η φωτογραφία από το αρχείο της Νατάσας Χαρόβα)


Πενήντα πέντε χρόνια πίσω. Πάνω από μισός αιώνας. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Πρόσωπα νεανικά, χαρούμενα, ανέμελα. Άλλα  κυκλοφορούν ανάμεσά μας, άλλα όχι,( βλέπε Διογένη Σιούλη που εικονίζεται και πάντα τον  θυμόμαστε, όσοι υπάρχουμε ακόμα). Μια φωτογραφία που την αλίευσε ο Γιάννης ο Τσαλίκης και εγώ με τη σειρά μου την προωθώ στη ηλεκτρονική μας εφημερίδα "ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΊΤΙ". 
Μόλις πήρα το e-mail με τη φωτογραφία φόρεσα τα γυαλιά μου, πήρα και το μεγεθυντικό φακό και προσπάθησα να γνωρίσω μέσα απ' το τσούρμο όσους μπορέσω. Μόνο τέσσερις διέκρινα . Είναι βλέπεις και πολλά τα χρόνια από τότε. Τότε που η πλατεία μας έσφυζε από ζωή. Νέες φατσούλες με όνειρα κι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον μακριά απ' τη φτώχεια και τη μιζέρια. Οι περισσότεροι πρόκοψαν, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο. Άλλος εντός και άλλος εκτός Ελλάδας. Άλλος σπούδασε και άλλος όχι. Δεν έχει σημασία. Σημασία και μεγάλη μάλιστα έχει ότι το χωριό μας άδειασε, ερήμωσε και μόνο τους  καλοκαιρινούς μήνες παίρνει λίγο απ' την αίγλη του παρελθόντος. Λίγο το πανηγύρι ( και αυτό δυστυχώς μίζερο), λίγο οι συγχωριανοί παραθεριστές ξανά ζωντανεύει και ακούγονται πάλι κάποιες παιδικές φωνές. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αφού τα σχολεία έκλεισαν, οι υποδομές καταστράφηκαν; Καμιά φροντίδα από πλευράς της πολιτείας για την ύπαιθρο. Αυτοί (κυβερνώντες) είχαν  άλλο "έργο"να επιτελέσουν! Έτσι οι κάτοικοι πήραν τα μάτια τους (πρόσφυγες στον τόπο τους) και στοιβάχτηκαν στα αστικά κέντρα για καλύτερη τύχη.Έμειναν λίγα γεροντάκια να φυλάσσουν  Θερμοπύλες. Εμείς που αναγκαστήκαμε να φύγουμε, τουλάχιστον να κρατήσουμε στις μνήμες μας την εικόνα και την ιστορία του χωριού μας και να την αποτυπώσουμε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα "ΤΟ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙ". Έτσι δίνεται η δυνατότητα να διαβάζεται  απ' όλους τους συγχωριανούς, όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.  
 Ο σκοπός της δημοσίευσης της φωτογραφίας  αυτής είναι να γίνει ο προπομπός και για πολλές άλλες παρόμοιες που μέσα απ' αυτές θα φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, διαβάζοντας και μέσα απ' τις παλαιές φωτογραφίες την ιστορία μας. Από μας όλους εξαρτάται η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Τη  νέα αρχή την έκανε ο αγαπητός Γιάννης ο Σιούλας και εμείς  δεν έχουμε παρά να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο. Ας μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

                                                                                      Με πολύ αγάπη και πατριωτικά αισθήματα, 
                                                                                                       Χρήστος Τσαλίκης
                                
                                                                                       e-mail :   christos.tsalikis@ gmail.com   

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Μικρά (ή μεγάλα;) νέα απ΄ το Γρεβενίτι


  • Συνεχίζονται οι εργασίες του Δασικού Συνεταιρισμού και θα τελειώσουν περίπου σε δύο εβδομάδες. Ευτυχώς, ο καιρός βοήθησε και ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν ομαλά για τους συγχωριανούς μας, που εργάζονται στο δάσος.
Φωτογραφία:  Δημήτρης Τζουβάρας

  • Ο καιρός όμως δεν βοήθησε όσους έχουν καλλιεργήσει γίγαντες και έτσι φέτος το παραδοσιακό και υψηλής ποιότητας προϊόν του χωριού δεν θα έχει καλή παραγωγή. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα είναι ο καιρός πιο ευνοϊκός και η παραγωγή πιο καλή.
  • Κρασί όμως θα έχουμε καλό, λένε οι πληροφορίες. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών είναι από άλλα μέρη. Πάντως όπως έγραφε και ο Α. Καθάρειος στην έκθεσή του για το Γρεβενίτι: "...παράγει οίνον άφθονον και εκλεκτόν, εξαγόμενον εις Ιωάννινα και αλλαχού της Ηπείρου". Ας συνεχίσουμε την καλή παράδοση ...
  • Συντήρηση έκανε ο Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος στο "ΠΕΤΡΙΔΕΙΟ" με δικά του έξοδα και αρκετή προσωπική εργασία. Δύσκολοι καιροί και χρειάζεται η βοήθεια όλων μας ...
  • Σήμανση μονοπατιών σκέφτεται να κάνει ο ΜΑΣ. Καλή η σκέψη, γιατί ο περιπατητικός τουρισμός είναι σε άνοδο και τα μονοπάτια του Γρεβενιτίου υπέροχα!!
  • Απέδωσαν οι προσπάθειες του ΜΑΣ και το Ταχυδρομείο παραμένει στο χωριό (μόνο τέσσερα σε όλη την Ήπειρο), που τόσο το χρειάζεται. Υπάρχει μάλιστα απόφαση, από τον Απρίλιο,  για ίδρυση ΚΕΠ στον ίδιο χώρο και αν υλοποιηθεί θα είναι μεγάλη επιτυχία.
  • Τη "Γιορτή του Τσίπουρου" σκέφτεται να οργανώσει ο ΜΑΣ στις 3 Νοεμβρίου και πιστεύω σύντομα να δημοσιεύσουμε την επίσημη πρόσκληση.
  • Νεαρό ζευγάρι με κοριτσάκι εγκαταστάθηκε στο χωριό!! Τους ευχόμαστε να ριζώσουν στο χωριό και πρέπει όλοι να βοηθήσουν για την ομαλή ένταξή τους. Αν γίνει το θαύμα και ανοίξει πάλι το Σχολείο, γίνονται και θαύματα, θα είναι για το χωριό μας το πιο σπουδαίο γεγονός του 21ου αιώνα!!
  • Είναι ωραίο να βλέπεις στο πανηγύρι να χορεύουν συγχωριανοί που πρόσφατα αγόρασαν σπίτι στο χωριό ή να μαθαίνεις πως κάποιοι, που διάλεξαν το χωριό μας για να φτιάξουν σπίτι, καθάριζαν σκουπίδια από τα ρέματα. Ας μην μένουμε στα παλιά σχήματα! Συγχωριανοί είναι όχι μόνο αυτοί που έχουν σχέση καταγωγής με το Γρεβενίτι, αλλά και εκείνοι που το αγαπάνε και το φροντίζουν!
  • Σήμερα η κατώτατη θερμοκρασία στη Βοβούσα (υψόμετρο 1024μ.) ήταν 6 βαθμοί C.

  • Το Γρεβενιτι στα κόκκινα
    Το Γρεβενίτι ετοιμάζεται να υποδεχθεί το χειμώνα